Chleb pszenny szpinakowy z czarnuszką

13 cze, 2023 | PIECZYWO, SZPINAK | 0 komentarzy

Zapraszam na pieczywo domowe i to w dodatku kolorowe, to bochen chleba zielonego, szpinakiem świeżym barwionego. Przepyszny, bo domowy, a dzięki szpinakowi w smaku i kolorze wyjątkowy.

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 plaska łyżeczka cukru,
  • 300 ml letniej wody,
  • ok. 180 g świeżego szpinaku,
  • ok. 650 g maki typ. 00 (do pizzy),
  • 1 płaska łyżka soli (do smaku),
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka czarnuszki.

Przygotowanie

Szpinak zmiksować z wodą bardzo drobno.

W dużej misce wymieszać szpinak z drożdżami, cukrem i 200 g mąki, przykryć folia spożywczą i odstawić na 15 min w temp pokojowej do wyrośnięcia.

Do zaczyny dodać pieprz, czarnuszkę i 400 g mąki wymieszanej z solą (50 g mąki zostawić na koniec do wyrobienia ciasta).

Całość wymieszać za pomocą dużej łyżki, następnie wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Uformować kulę, pozostawić na ok. 1 godz. pod przykryciem do wyrośnięcia.

Ciasto przez odwrócenie miski przełożyć na blat podsypany mąką, lekko spłaszczyć, i przez zagięcie boków do środka uformować kształt podłoży lub okrągły.

Ciasto odwrócić i przełożyć na blachę od piekarnika (łączeniem do dołu) oprószoną mąką. Pozostawić na ok. 20 min do wyrośnięcia, wierzch naciąć w dowolny sposób.

Piec w 225°C ok. 25 – 30 min.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl