Zapraszam na pieczywo domowe i to w dodatku kolorowe, to bochen chleba zielonego, szpinakiem świeżym barwionego. Przepyszny, bo domowy, a dzięki szpinakowi w smaku i kolorze wyjątkowy.
Składniki
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 plaska łyżeczka cukru,
- 300 ml letniej wody,
- ok. 180 g świeżego szpinaku,
- ok. 650 g maki typ. 00 (do pizzy),
- 1 płaska łyżka soli (do smaku),
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
- 1 łyżka czarnuszki.
Przygotowanie
Szpinak zmiksować z wodą bardzo drobno.
W dużej misce wymieszać szpinak z drożdżami, cukrem i 200 g mąki, przykryć folia spożywczą i odstawić na 15 min w temp pokojowej do wyrośnięcia.
Do zaczyny dodać pieprz, czarnuszkę i 400 g mąki wymieszanej z solą (50 g mąki zostawić na koniec do wyrobienia ciasta).
Całość wymieszać za pomocą dużej łyżki, następnie wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Uformować kulę, pozostawić na ok. 1 godz. pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ciasto przez odwrócenie miski przełożyć na blat podsypany mąką, lekko spłaszczyć, i przez zagięcie boków do środka uformować kształt podłoży lub okrągły.
Ciasto odwrócić i przełożyć na blachę od piekarnika (łączeniem do dołu) oprószoną mąką. Pozostawić na ok. 20 min do wyrośnięcia, wierzch naciąć w dowolny sposób.
Piec w 225°C ok. 25 – 30 min.
0 komentarzy