Wiekanocne słodkie czarowanie, czyli tarta na herbatnikowym spodzie z orzechami i kajmakiem połączone, masą z mascarpone i białej czekolady wyłożone. W piekarniku upieczone, masą czekoladową i dodatkami ozdobione i przed podaniem mocno schłodzone. To ciasto, bo wygląda niebanalnie, smakuje idealnie, nie tylko oczy czaruje, bo na świątecznym stole króluje.
Składniki
na tortownicę o średnicy ok. 24 cm
spód:
- 200 g herbatników,
- 150 g kajmak krówka,
- 2 kopiaste łyżki tartych orzechów włoskich,
masa:
- 500 g mascarpone,
- 2 jajka,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 1 kopiasta łyżka cukru pudru,
- 80 g białej czekolady,
polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 80 ml słodkiej śmietanki 30%,
ponadto:
- herbatniki,
- ciasteczka,
- pistacje, orzechy nerkowca,
- orzeszki w czekoladzie,
- słodkie jajeczka – migdały w polewie,
- baton w białej czekoladzie.
Przygotowanie
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Spód:
Herbatniki połamać na mniejsze kawałki, zmiksować, dodać orzechy i masę kajmakową. Całość jaszcze raz zmiksować i tą masą wyłożyć dno tortownicy.
Masa:
Białą czekoladę podzielić na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Jajka z cukrem pudrem zmiksować na tzw. kogel –mogel. Dodać śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę, budyń i serek mascarpone. Zmiksować do uzyskania masy o konsystencji kremu. Przełożyć na spód miasteczkowy.
Ciasto piec w temperaturze 165°C, ok. 25 min, pozostawić do przestygnięcia.
Ozdabianie:
Czekoladę połamać na kosteczki. Śmietankę podgrzać, zdjęć z ognia, dodać czekoladę, po 2 min, energicznie trzepaczką wymieszać na gładko. Masę przelać na ciasto, rozprowadzić po całej powierzchni.
Ozdobić, ciasteczkami (domowe kwiatki) posiekanymi orzechami, pokrojonym batonem, słodkimi jajkami i herbatnikami. Pozostawić w lodówce do schłodzenia na min. 2 godz.
0 komentarzy