Chciałam coś przygotować z makreli niebanalnego, a zarazem sycącego, dlatego z ryby pastę z białym serkiem przygotowałam, do której drobno pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę dodałam. Pieprzem czarnym świeżo mielonym ją wyostrzyłam, a dla słonego smaku posiekane małe kapary dołożyłam. Pasta do schłodzenie w lodówce wylądowała i smakami się zmieszała.
W tym czasie wytrawne gofry na wodzie gazowanej przygotowałam, gdzie do ciasta świeży koperek i pieprz czarny dodałam. Na przestudzone, chrupiące gofry pastę rybną nałożyłam, na wierzch kawałki makreli dołożyłam, świeżymi listkami, dużą kapary ozdobiłam, płatkami chili wyostrzyłam i sokiem z cytryny skropiłam. Danie na przystawkę, imprezę doskonałe, smakowe „niebo w gębie” wspaniałe.
Składniki
Gofry:
- 2 jajka,
- 250 ml wody gazowanej,
- 25o g mąki do pizzy typ 00,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku.
Pasta serowa z makreli:
- 150 g twarożku domowego grani naturalnego drobnego,
- 100 g fileta z makreli pieczonego z zalewy,
- 1 łyżeczka kapary,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
Gofry koperkowe:
Białka oddzielić od żółtek.
Suche składniki: mąkę wymieszać z solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia.
Do pojemnika wlać wodę gazowaną, dodać żółtka, olej, suche składniki, całość miksować na wysokich obrotach ok. 2 min, pod koniec dodać koperek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać za pomocą dużej łyżki, do połączenia się składników.
Odstawić na ok. 20 min, żeby ciasto odpoczęło. Piec w gofrownicy.
Pasta serowa z makreli:
Można użyć twarożku i śmietany zamiast serka grani.
Kapary pokroić bardzo drobno, rybę podzielić na mniejsze kawałeczki, rozdrobnić za pomocą widelca. Serek wymieszać z makrelą, kapary, doprawić pieprzem ewentualnie solą do smaku.
0 komentarzy