Zapraszam na jesienne pierogi kolorowe, w smaku nietypowe. Ciasto zielone, bo z dodatkiem szpinaku wyrobione, z pomarańczowym farszem w pierogi zakręcone. Farsz jest niebanalny, w smaku genialny, to dynia pieczona, kasza w cebulce uduszona, serek śmietankowy, puszysty pomidorowy. Dobrze doprawione, do smaku wyostrzone i zielone z pomarańczowym połączone, w pierogi zamienione. Po ugotowaniu masłem polane, pestkami dyni posypane i z wielkim smakiem zjadane.
Składniki
na ok. 60 szt.
ciasto:
- 400 g maki pszennej na pierogi + do podsypania,
- 200 ml ciepłej wody,
- 1 łyżka masła,
- 80 g świeżego szpinaku,
- 1 płaska łyżeczka soli,
farsz:
- 150 g serka śmietankowego, puszysty z pomidorami suszonymi,
- 1 kg dyni Hokkaido (obranej i wydrążonej z miąższu i pestek),
- 4 łyżki oleju rzepakowego chili, czosnek,
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- 1 plaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- 2 cebule dymki,
- sok z 1 cytryny do smaku,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 200 g kaszy gryczanej prażonej,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto:
- masło,
- pestki dyni,
- suszona chili świeżo mielona.
Przygotowanie
Ciasto:
Rada: ciasto najłatwiej i najszybciej przygotować w dużej misce.
Szpinak zmiksować w blenderze na gładko z dodatkiem ciepłej wody, soli i masła. Do miski przesiać 350 g mąki, wlać zmiksowany szpinak, wymieszać za pomocą dużej łyżki do połączenia składników. Następnie dodać 50 g mąki i ręcznie wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą, odstawić na ok. 30 min.
Dynia:
Obraną i wydrążoną dynię pokroić na średniej wielkości kostkę, przełożyć do dużej miski, wlać olej, doprawić kurkumą, papryką słodką i ostrą oraz solą, całość wymieszać. Przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200°C ok. 25 min, (czas pieczenia zależy od wielkości pokrojonej dyni). Upieczoną przełożyć z powrotem do miski, ¾ utłuc tłuczkiem do ziemniaków, pozostałą rozdrobnić nożem na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni, wsypać kaszę, którą dodatkowo należy podprażyć ok. 1 min, zalać gorącą wodą (na 1 porcję kaszy 2 porcje wody, czyli ok. 400 ml), doprawić solą. Gotować na wolnym ogniu, do momentu, aż wchłonie całą wodę. Kasza powinna być miękka, ale sprężysta.
Do dyni dodać kaszę, serek śmietankowy z pomidorami suszonymi, drobno posiekany szczypiorek i pietruszkę, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie solą, pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
Pierogi:
Ciasto porcjami cienko rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i skleić dowolnym sposobem, ułożyć na stolnicy delikatnie podsypanej mąką. Partiami ugotować w lekko osolonej wodzie. Podawać z podsmażonym masłem, posiekanymi pestkami dyni, listkami szpinaku i suszoną chili świeżo zmieloną.
Wow takich pierogów jeszcze nie robiłam! Czy ciasto z dodatkiem szpinaku dobrze się skleja?
Nie ma problemu ze sklejaniem 🙂 trzeba czasem podsypać ciasto mąką przy wałkowaniu. Pozdrawiam 🙂
Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to rzeczywiście są wspaniałe! Gratuluję 🙂
Były naprawdę smaczne 🙂