Nietypowa świąteczna sałatka „jarzynowa”

22 gru, 2022 | BOŻE NARODZENIE, PRZYSTAWKI, SAŁATKI | 2 Komentarze

Na świątecznym stole, przeważnie sałatka jarzynowa czy warzywna się znajduje, w każdym domu niby ta sama, a jednak inaczej smakuje. Pamiętam, jak babcia w kilku garnkach warzywa gotowała, a po przestudzeniu do obierania i krojenia mi dawała. Oj duże to były ilości, ale też dużo zawsze było gości. Moja sałatka jest po mojemu przygotowana, doprawiona i w świątecznej odsłonie podana. Można się nią zainspirować i wg własnych smaków przygotować.

Składniki

  • 500 g ziemniaków,
  • 2 marchewki ok. 250 g,
  • 1 puszka cieciorki 400 g,
  •  6 – 8 jajek przepiórczych,
  • 1 duża cebula różowa,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 3-4 ogórki konserwowe np. cukrowe,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • pęczek koperku,

przyprawy do smaku:

  • sól,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • mielona kurkuma,
  • mielona słodka papryka,
  • mielona słodka papryka wędzona,

ponadto;

  • 1 łyżeczka oliwy,
  • majonez,
  • musztarda stołowa,
  • pestki dyni,
  • czarnuszka.

Przygotowanie

Ziemniaki, marchewki umyć (nie obierać), ugotować w lekko osolonej wodzie, obrać ze skórki. Marchew pokroić po długości i na plasterki, ziemniaki na dużą kostkę. Cebulę pokroić w pióra, oprószyć solą.

Cieciorkę odsączyć z zalewy, wysuszyć papierowym ręcznikiem, podprażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Oprószyć papryką słodką i wędzoną oraz solą, dokładnie wymieszać.  Rada: cieciorka powinna mieć przypieczoną skórkę, delikatnie podskakiwać jak popcorn.  

Jajka ugotować i obrać, połowę jajek można zanurzyć w wodzie wymieszanej z kurkumą, zmienią swój kolor na żółty. Pokroić na połowę albo ćwiartki.

Groszek ugotować na al dente w lekko osolonej i osłodzonej wodzie, odcedzić i zahartować  w wodzie z lodem.

Ogórki pokroić np. po długości na plastry z następnie na cienkie paseczki, po długości Wszystkie składniki postawić do przestygnięcia.

Majonez ok. 3 łyżki wymieszać z łyżeczką musztardy, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Sałatka:

Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, dodać majonez, posiekaną drobno pietruszkę i koperek, wymieszać, doprawić do smaku.

Podawać z pokrojonymi pestkami dyni i ziarenkami czarnuszki.

 

2 komentarze

  1. Marzynia

    Jest pani niesamowita! Nie dość, że takie piękne te propozycje kulinarne, to jest pani także artystką słowa. Wierszyki podobają mi się, bo są pisane „od serca” – tak jak ten z kochaną babcią. Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
    • Monika

      Jak danie smakuje, to trochę mi się rymuje 🙂 Pozdrawiam ciepło, smacznie, kolorowo i zdrowo 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

LODY

LODY

Lody kojarzą mi się z wakacjami i z dziecinnych lat wspomnieniami. Teraz lody mamy smakowe, delikatne, śmietankowe,...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl