Brukselkowy zawrót głowy, sałatka wystrzałowa (granat) warzywna z zielonym kuskusem

10 lis, 2022 | DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, KUSKUS, MAKARON, SAŁATKI | 4 Komentarze

Sałatki  za każdym razem inaczej smakują, często kolorami czarują. Wystarczy, że swoje ulubione przyprawy dodamy i już nową wersję mamy. Warzywa, owoce nigdy tak samo nie smakują, raz są kwaśniejsze, innym razem większą słodkością zaskakują. Ja proponuję zielony zawrót głowy, czyli kuskus z warzywami i wystrzałowymi granatu ziarenkami. Całość finezyjnie doprawiona, olejem rzepakowym z bazylią skropiona. Ta sałatka naprawdę dobrze smakuje i zielonym kolorem nas czaruje.  

Składniki

  • 300 g brukselki mrożonej lub świeżej,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
  • 1 duża pietruszka korzeń ok. 150 g,
  • olej rzepakowy z bazylią,
  • 2 garście pomidorków koktajlowych,
  • 50 g świeżego szpinaku,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 250 g kuskusu,
  • 1 limonka,
  • duża główka czosnku ok. 14 ząbków,

ponadto:

  • 1 garść świeżego szpinaku,
  • kilka listków świeżej mięty pieprzowej,
  • 3 łyżki ziaren granatu,
  • olej rzepakowy z bazylią.

Przygotowanie

50 g szpinaku  dokładnie zmiksować z 100 ml przegotowanej, letniej wody, dodać sól do smaku i startą skórkę z limonki. Kuskus przesypać do miski zalać zmiksowanym szpinakiem, dolać  150 ml gorącej wody, wymieszać i odstawić. Kuskus spęcznieje, zmieni kolor i będzie sypki, pozostawić do przestygnięcia.

Brukselkę ugotować w niewielkiej ilości wody na al dente  z dodatkiem soli i kurkumy, odcedzić, większe przekroić na połowę lub ćwiartki. 

Pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki o grubości ok. 0.5 cm, ząbki czosnku obrać, większe przekroić na połowę po długości. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju podsmażyć pietruszkę, czosnek na złoty kolor (czosnek dodać w połowie smażenia pietruszki), dodać pomidorki, brukselkę, podsmażyć ok. 1- 2 min, doprawić solą i pieprzem.

Przestudzone warzywa połączyć z kuskusem, dodać  posiekaną pietruszkę, granat, doprawić chili do smaku (ewentualnie solą i pieprzem), wymieszać. Dołożyć szpinak, pokrojone na paski listki mięty, skropić olejem z bazylią i sokiem z limonki.

 

4 komentarze

  1. Urocznica

    Pysznie, zdrowo, kolorowo. 😉

    Odpowiedz
    • Monika

      I do tego nietypowo 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  2. Ewelina

    Pyszna zielona kompozycja. Podoba mi się. 🙂

    Odpowiedz
    • Monika

      Dziękuję ślicznie 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl