Sałatki za każdym razem inaczej smakują, często kolorami czarują. Wystarczy, że swoje ulubione przyprawy dodamy i już nową wersję mamy. Warzywa, owoce nigdy tak samo nie smakują, raz są kwaśniejsze, innym razem większą słodkością zaskakują. Ja proponuję zielony zawrót głowy, czyli kuskus z warzywami i wystrzałowymi granatu ziarenkami. Całość finezyjnie doprawiona, olejem rzepakowym z bazylią skropiona. Ta sałatka naprawdę dobrze smakuje i zielonym kolorem nas czaruje.
Składniki
- 300 g brukselki mrożonej lub świeżej,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
- 1 duża pietruszka korzeń ok. 150 g,
- olej rzepakowy z bazylią,
- 2 garście pomidorków koktajlowych,
- 50 g świeżego szpinaku,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 250 g kuskusu,
- 1 limonka,
- duża główka czosnku ok. 14 ząbków,
ponadto:
- 1 garść świeżego szpinaku,
- kilka listków świeżej mięty pieprzowej,
- 3 łyżki ziaren granatu,
- olej rzepakowy z bazylią.
Przygotowanie
50 g szpinaku dokładnie zmiksować z 100 ml przegotowanej, letniej wody, dodać sól do smaku i startą skórkę z limonki. Kuskus przesypać do miski zalać zmiksowanym szpinakiem, dolać 150 ml gorącej wody, wymieszać i odstawić. Kuskus spęcznieje, zmieni kolor i będzie sypki, pozostawić do przestygnięcia.
Brukselkę ugotować w niewielkiej ilości wody na al dente z dodatkiem soli i kurkumy, odcedzić, większe przekroić na połowę lub ćwiartki.
Pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki o grubości ok. 0.5 cm, ząbki czosnku obrać, większe przekroić na połowę po długości. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju podsmażyć pietruszkę, czosnek na złoty kolor (czosnek dodać w połowie smażenia pietruszki), dodać pomidorki, brukselkę, podsmażyć ok. 1- 2 min, doprawić solą i pieprzem.
Przestudzone warzywa połączyć z kuskusem, dodać posiekaną pietruszkę, granat, doprawić chili do smaku (ewentualnie solą i pieprzem), wymieszać. Dołożyć szpinak, pokrojone na paski listki mięty, skropić olejem z bazylią i sokiem z limonki.
Pysznie, zdrowo, kolorowo. 😉
I do tego nietypowo 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Pyszna zielona kompozycja. Podoba mi się. 🙂
Dziękuję ślicznie 🙂