Pomarańczowe wspomnienie lata smakami umami

4 paź, 2022 | DANIA JARSKIE, PRZEKĄSKA, SAŁATKI | 0 komentarzy

Zapraszam na sałatkę 3 składnikową, dwukolorową. Bardzo szybko ją się przygotowuje i rewelacyjnie smakuje, można ją na ciepło lub zimno serwować, kubki smakowe czarować. Warzywa pomarańczowe, batat, marchewki tylko podsmażamy, na słodko, ostro, słono doprawiamy, i smak umami już mamy. Kiedy serek sałatkowy do nich dodamy, to idealne połączenie otrzymamy, chrupiące warzywa pomarańczowe i paski z sera białego delikatne, wyjątkowo kremowe. 

Składniki

  • ser sałatkowy kanapkowy 1 opakowanie,
  • 200 młodych mini marchewek,
  • 1 średniej wielkości batat,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 łyżeczki cukru białego kryształ,
  • 2 szczypty soli himalajskiej,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 plaska łyżeczka mielonej kurkumy,
  • mielona słodka papryka wędzona,
  • świeży koperek.

Przygotowanie

Warzywa obieramy, marchewki kroimy na słupki, a batata w drobniutką kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, cukier, sól, pieprz, kurkumę, mieszamy, podsmażamy przez 5 min, przykrywamy pokrywą na kolejne 5 min, żeby zmiękły pod wpływem pary.

Zdejmujemy pokrywę, sprawdzamy, czy warzywa są gotowe, czyli al dente (czas zależy, jak grubo pokroimy warzywa), studzimy, można schłodzić w lodówce.

Na marchewkę i batata układamy paski sera sałatkowego, całość oprószamy papryką wędzoną i świeżym koperkiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl