Zapraszam na sałatkę 3 składnikową, dwukolorową. Bardzo szybko ją się przygotowuje i rewelacyjnie smakuje, można ją na ciepło lub zimno serwować, kubki smakowe czarować. Warzywa pomarańczowe, batat, marchewki tylko podsmażamy, na słodko, ostro, słono doprawiamy, i smak umami już mamy. Kiedy serek sałatkowy do nich dodamy, to idealne połączenie otrzymamy, chrupiące warzywa pomarańczowe i paski z sera białego delikatne, wyjątkowo kremowe.
Składniki
- ser sałatkowy kanapkowy 1 opakowanie,
- 200 młodych mini marchewek,
- 1 średniej wielkości batat,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 łyżeczki cukru białego kryształ,
- 2 szczypty soli himalajskiej,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 plaska łyżeczka mielonej kurkumy,
- mielona słodka papryka wędzona,
- świeży koperek.
Przygotowanie
Warzywa obieramy, marchewki kroimy na słupki, a batata w drobniutką kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, cukier, sól, pieprz, kurkumę, mieszamy, podsmażamy przez 5 min, przykrywamy pokrywą na kolejne 5 min, żeby zmiękły pod wpływem pary.
Zdejmujemy pokrywę, sprawdzamy, czy warzywa są gotowe, czyli al dente (czas zależy, jak grubo pokroimy warzywa), studzimy, można schłodzić w lodówce.
Na marchewkę i batata układamy paski sera sałatkowego, całość oprószamy papryką wędzoną i świeżym koperkiem.
0 komentarzy