Pieczywo najlepiej smakuje, jeśli sami w domu pieczemy, bo wiemy jakie składniki dodajemy. Mamy świeży, pachnący, czasem swoim kolorem i smakiem zaskakujący. Zapraszam po przepis na cudowny bochen chleba, którego ciasto z dodatkiem szpinaku świeżego wyrabiamy, a dla zachowania wilgotności olej rzepakowy dolewamy. Mąkę typu 00 używamy, dzięki temu delikatniejszą konsystencję mamy. Kromka chleba nie dość, że kolorem zaskakuje, to świetnie smakuje, nawet z samym masłem posmarowana, lekko solą, pieprzem posypana. Jeśli dodamy do nich soczyste pomidory, które teraz dojrzewają, to takie kanapki szybko ze smakiem znikają.
Składniki
- 20 g świeżych drożdży,
- 650 g mąki typ 00,
- 300 ml ciepłej letniej wody,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 2 łyżeczki soli,
ponadto:
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Zaczyn: w dużej misce rozpuścić drożdże z dodatkiem 200 ml wody. Wymieszać z cukrem i 200 g mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 min.
Liście szpinaku dokładnie zmiksować w blenderze z solą, olejem i 100 ml wody.
Przelać do zaczynu, wymieszać, dodać stopniowo przesianą mąkę, na początku mieszać dużą drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto, ma być gładkie, elastyczne. Uformować kulę, umieścić w misce, przykryć i pozostawić na ok. 45 min do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę, spłaszczyć rękoma i składając boki do środka (zagarniając powietrze) uformować bochenek chleba. W razie potrzeby dodać mąkę. Przełożyć na blachę, naciąć w kilku miejscach o odstawić do wyrośnięcia ok. 30 min. Rada: można przyśpieszyć rośnięcie ciasta, wystarczy nastawić piekarnik na 50°C, wyłączyć, włożyć i poczekać ok. 10- 15 min, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Chleb piec w 200°C ok. 25 min.
0 komentarzy