Zielono mi – sałatka warzywno makaronowa

29 lip, 2022 | MAKARON, DANIA JARSKIE, SAŁATKI, SZPARAGI | 0 komentarzy

Polecam sałatkę z pełnoziarnistego makaronu penne przygotować i zielonymi warzywami zaczarować. Okrasić dressingiem ze świeżej bazylii w moździerzu ucieranym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny doprawianym. Ta sałatka jest zdrowa, w smaku wyjątkowa, na przyjęcia znakomita, do zabrania do pracy wyśmienita.

Składniki

  • 200 g makaronu pełne ziarno penne, pióra,
  • garść zielonych szparagów,
  • 2 garście młodego zielonego groszku,
  • 4 liście limonki Kaffir,
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • garść kiełek brokułu,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • sok z cytryny,
  • płatki sera żółtego długo dojrzewającego np. grana padano,

dressing:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 1 garść liści bazylii,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie

dressing:

Liście bazylii przełożyć do moździerza i utrzeć razem ze szczyptą soli. Wlać olej, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, ucierając połączyć składniki. Dressing można również przygotować w blenderze.

 sałatka:

Makaron ugotować na al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić.

Ziarna groszku sparzyć we wrzątku z dodatkiem soli i ½ łyżeczki cukru, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Rada: groszek można podgotować 2- 3 min. Można użyć też mrożonego.

Stwardniałe końcówki oderwać (przez wygięcie w łuk) od szparagów, pokroić po skosie na ok. 2 cm kawałki.

Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem liści limonki, dodać cebulę dymkę pokrojoną w plasterki, 1/2 łyżeczki cukru, szparagi, podsmażyć ok. 2-3 min w zależności od ich grubości (powinny być chrupiące). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wyciągamy liście limonki.

Awokado pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny (zachowa swój kolor).

Makaron połączyć ze szparagami, groszkiem, awokado, wymieszać z dressingiem, dodać posiekany szczypiorek, kiełki i płatki sera. Na sam koniec doprawić pieprzem do smaku.

 

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl