Polecam sałatkę z pełnoziarnistego makaronu penne przygotować i zielonymi warzywami zaczarować. Okrasić dressingiem ze świeżej bazylii w moździerzu ucieranym, solą, pieprzem i sokiem z cytryny doprawianym. Ta sałatka jest zdrowa, w smaku wyjątkowa, na przyjęcia znakomita, do zabrania do pracy wyśmienita.
Składniki
- 200 g makaronu pełne ziarno penne, pióra,
- garść zielonych szparagów,
- 2 garście młodego zielonego groszku,
- 4 liście limonki Kaffir,
- 2 cebule dymki ze szczypiorem,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 łyżeczka cukru,
- garść kiełek brokułu,
- 1 dojrzałe awokado,
- sok z cytryny,
- płatki sera żółtego długo dojrzewającego np. grana padano,
dressing:
- 4 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia,
- sok z cytryny do smaku,
- 1 garść liści bazylii,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie
dressing:
Liście bazylii przełożyć do moździerza i utrzeć razem ze szczyptą soli. Wlać olej, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku, ucierając połączyć składniki. Dressing można również przygotować w blenderze.
sałatka:
Makaron ugotować na al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić.
Ziarna groszku sparzyć we wrzątku z dodatkiem soli i ½ łyżeczki cukru, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Rada: groszek można podgotować 2- 3 min. Można użyć też mrożonego.
Stwardniałe końcówki oderwać (przez wygięcie w łuk) od szparagów, pokroić po skosie na ok. 2 cm kawałki.
Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem liści limonki, dodać cebulę dymkę pokrojoną w plasterki, 1/2 łyżeczki cukru, szparagi, podsmażyć ok. 2-3 min w zależności od ich grubości (powinny być chrupiące). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wyciągamy liście limonki.
Awokado pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny (zachowa swój kolor).
Makaron połączyć ze szparagami, groszkiem, awokado, wymieszać z dressingiem, dodać posiekany szczypiorek, kiełki i płatki sera. Na sam koniec doprawić pieprzem do smaku.
0 komentarzy