Wielkanocna tarta z białą kiełbasą w blasku słonecznego jajka

11 kwi, 2022 | WIELKANOC, PRZEKĄSKA, TARTA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Niepowtarzalna, niebanalna, oryginalna, pyszna, świąteczna tarta z białą kiełbasą. Masa przygotowana na bazie seraka do chleba z ziołami, śmietany i przyprawami. Ta kompozycja smakowa zaskoczyła rodzinę, smakowała znakomicie.

Składniki

forma na tartę o średnicy ok. 25 cm, z wysokimi bokami:

ciasto:

  • 400 mąki pszennej,
  • 200 g mocno schłodzonego masła,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 żółtko,
  • opcjonalnie 2 łyżki zimnej wody,

masa:

  • 2 jajka,
  • 1 płaska łyżka tartego chrzanu,
  • 2 opakowania śmietankowego z ziołami (200 g),
  • 300 g cienkiej białej kiełbasy,
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu ziołowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • pęczek szczypiorku,
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • opcjonalnie sól do smaku.

ponadto:

  • masło do wysmarowania formy,
  • jajko kurze,
  • na małe tartelki: kiełbasa, kabanos, jajka przepiórki.

Przygotowanie

Formę i foremki natłuszczamy masłem.

Ciasto:

Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Ciasto można szybko przygotować w malakserze, wystarczy dodać wszystkie składniki i zmiksować do momentu, aż będzie się sklejać. Wałkujemy, wykładamy nim formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Pieczemy 15 min w 200°, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

 Z kiełbasy zdejmujemy jelito, szczypiorek drobno siekamy.

Masa:

Do dużej miski (lub malaksera) przekładamy serki, dokładamy jajka, śmietanę, pieprz ziołowy, chrzan i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy posiekany szczypiorek, pieprz czarny do smaku i mieszamy.

Na upieczone ciasto po obwodzie układamy kiełbaski, zalewamy masą (małe foremki, dodajemy plasterki kiełbasy i wlewamy masę).

Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 160°C, pieczemy ok. 10 min, następnie na środek dużej tarty wbijamy jajko kurze, a do małych po jajku przepiórki. Pieczemy tylko do momentu, aż zetnie się białko, czas ok. max.8 min. Żółtko podczas krojenia rozleje się, jeśli nie lubimy, pieczemy 2-3 min dłużej (mniejsze tarty należy wyciągnąć szybciej).

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl