Niepowtarzalna, niebanalna, oryginalna, pyszna, świąteczna tarta z białą kiełbasą. Masa przygotowana na bazie seraka do chleba z ziołami, śmietany i przyprawami. Ta kompozycja smakowa zaskoczyła rodzinę, smakowała znakomicie.
Składniki
forma na tartę o średnicy ok. 25 cm, z wysokimi bokami:
ciasto:
- 400 mąki pszennej,
- 200 g mocno schłodzonego masła,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 żółtko,
- opcjonalnie 2 łyżki zimnej wody,
masa:
- 2 jajka,
- 1 płaska łyżka tartego chrzanu,
- 2 opakowania śmietankowego z ziołami (200 g),
- 300 g cienkiej białej kiełbasy,
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu ziołowego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- pęczek szczypiorku,
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%,
- opcjonalnie sól do smaku.
ponadto:
- masło do wysmarowania formy,
- jajko kurze,
- na małe tartelki: kiełbasa, kabanos, jajka przepiórki.
Przygotowanie
Formę i foremki natłuszczamy masłem.
Ciasto:
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Ciasto można szybko przygotować w malakserze, wystarczy dodać wszystkie składniki i zmiksować do momentu, aż będzie się sklejać. Wałkujemy, wykładamy nim formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Pieczemy 15 min w 200°, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Z kiełbasy zdejmujemy jelito, szczypiorek drobno siekamy.
Masa:
Do dużej miski (lub malaksera) przekładamy serki, dokładamy jajka, śmietanę, pieprz ziołowy, chrzan i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy posiekany szczypiorek, pieprz czarny do smaku i mieszamy.
Na upieczone ciasto po obwodzie układamy kiełbaski, zalewamy masą (małe foremki, dodajemy plasterki kiełbasy i wlewamy masę).
Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 160°C, pieczemy ok. 10 min, następnie na środek dużej tarty wbijamy jajko kurze, a do małych po jajku przepiórki. Pieczemy tylko do momentu, aż zetnie się białko, czas ok. max.8 min. Żółtko podczas krojenia rozleje się, jeśli nie lubimy, pieczemy 2-3 min dłużej (mniejsze tarty należy wyciągnąć szybciej).
0 komentarzy