Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek ozdobny mamy, to fajny wzorek uzyskamy. Jeśli nie mamy, to z cukrem pudrem oprószone zjadamy.
Składniki
na ok. 40 szt.:
- 350 g mąki tortowej,
- 50 g kakao,
- 200 g zimnego masła, 2 żółtka m,
- 80 g cukru pudru,
- 1 duża łyżka śmietany 18%,
ponadto:
- mąka do podsypania,
- opcjonalnie cukier puder.
Przygotowanie
Suche składniki: mąkę mieszamy kakao i cukrem pudrem, przesiewamy przez sito. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, krótko miksujemy.
Dodajemy żółtka, śmietanę energicznie wyrabiamy ciasto (ręcznie lub w malakserze) do uzyskania gładkiej masy. Z ciasta formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce ok. 30-40 min. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm, wycinamy dowolny wzór, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rada: jeśli mamy ozdobny wałek, pierwsze wałkujemy zwykłym, o 2 ml grubsze, a następnie ozdobnym.
Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 10 min na środkowym poziomie.
Ważne!
Żeby ciasto podczas wałkowania nam się nie przyklejało, rozdzielało, wałkujemy na papierze do pieczenia, można delikatnie oprószyć mąką. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją, łatwo je będzie przełożyć.
0 komentarzy