Jajeczka – ciasteczka kakaowe

2 kwi, 2021 | WIELKANOC, CIASTECZKA, SŁODKIE WYPIEKI | 0 komentarzy

Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek ozdobny mamy, to fajny wzorek uzyskamy. Jeśli nie mamy, to z cukrem pudrem oprószone zjadamy.

Składniki

na ok. 40 szt.:

  • 350 g mąki tortowej,
  • 50 g kakao,
  • 200 g zimnego masła, 2 żółtka m,
  • 80 g cukru pudru,
  • 1 duża łyżka śmietany 18%,

ponadto:

  • mąka do podsypania,
  • opcjonalnie cukier puder.

Przygotowanie

Suche składniki: mąkę mieszamy kakao i cukrem pudrem, przesiewamy przez sito.  Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, krótko miksujemy.

Dodajemy żółtka, śmietanę energicznie wyrabiamy ciasto (ręcznie lub w malakserze) do uzyskania gładkiej masy. Z ciasta formułujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce ok. 30-40 min. Ciasto rozwałkowujemy na  grubość ok. 7 mm, wycinamy dowolny wzór, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Rada: jeśli mamy ozdobny wałek, pierwsze wałkujemy zwykłym, o 2 ml grubsze, a następnie ozdobnym.

Ciasteczka pieczemy porcjami w 180°C ok. 10 min na środkowym poziomie.

Ważne!

Żeby ciasto podczas wałkowania nam się nie przyklejało, rozdzielało, wałkujemy na papierze do pieczenia, można delikatnie oprószyć mąką. Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 1 min, szybko stwardnieją, łatwo je będzie przełożyć.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl