Zupa krem z białych warzyw na żółto z chrupiącymi paluchami i chipsami z prosciutto

13 mar, 2021 | ZUPY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Czasem z kilku podstawowych składników fajną zupę można przygotować i dodatkami jej smak zaczarować. Moja zupa to Zero Waste, bo w większości łodygi z kalafiora wykorzystała i pora, bo akurat miałam. Chociaż białych warzyw używałam, to oryginalny kolor dzięki świeżej kurkumie uzyskałam. Smak pieprzem zielonym marynowanym wyostrzyłam i bulionem warzywnym podbiłam. Krem sam w sobie wyszedł idealnie, ale w połączeniu z chrupiącymi paluchami i chipsami z szynki dojrzewającej smakował genialnie. Paluchy z dodatkiem sezamu, nasion szałwii hiszpańskiej i siemieniem lnianym, do delikatnego kremu świetnie  pasowały i fajnie podczas jedzenia chrupały.

Składniki

  • 1 cebula czosnkowa,
  • 0,5 kg kalafiora (wykorzystuję większość łodygi),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g pora,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego,
  • 2 cm świeżej kurkumy (grubości małego palca),

ponadto:

  • kilka plasterków szynki surowej dojrzewającej np. prosciutto,
  • sól do smaku,
  • świeży koperek,
  • Paluchy Oryginalne „Wypiekarnia” Lajkonik.

Przygotowanie

Z kalafiora odrywamy różyczki, które dzielimy na mniejsze kawałki.

Kroimy warzywa: cebulę w wiórka, pora w cienkie plasterki, łodygę kalafiora na małe kawałki.

Kurkumę obieramy i kroimy na plasterki.

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę z porem, dodajemy łodygi kalafiora, przesmażamy 2 min, cały czas mieszamy. Dokładamy różyczki kalafiora, kurkumę, całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie pieprz marynowany rozcieramy w moździerzu (lub zgniatamy i drobno  siekamy) i dodajemy do warzyw.

Całość miksujemy do uzyskania, gładkiej kremowej konsystencji. Zupę doprawiamy solą do smaku. (pamiętamy, że będziemy do niej dodawać słoną szynkę)

Szynkę kroimy na paseczki i podsmażamy na suchej patelni do uzyskania tzw. chipsów.

Krem podajemy z chipsami prosciutto, chrupiącymi paluchami i świeżym koperkiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl