Pączki o kształcie „nie” idealnym

10 lut, 2021 | TŁUSTY CZWARTEK, SŁODKIE WYPIEKI | 0 komentarzy

W tłusty czwartek pączki królują i z każdego przepisu inaczej smakują. Kupić, można, a czemu nie, ale jeśli ktoś chce, może samemu je w domu przygotować i smakiem świeżuteńkich się rozkoszować. Proponuję pączki, ale nie równiuteńkie i na okrągło smażone, ale takie geometryczne, nieidealnie krojone. To taki sposób na szybkie ich przygotowanie i po pierwszym krojeniu, ani jeden kawałek ciasta nie zostanie.

Składniki

na ok. 36 szt.:

zaczyn:

  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru białego,
  • 100 g mąki pszennej luksusowej typ 550,

ponadto:

  • 3 żółtka,
  • 350 g mąki pszennej luksusowej typ 550,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 mała płaska łyżeczka soli ok. 5 g,

oraz:

  • mąka do podsypania,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia ok. 1 l.

Przygotowanie

Zaczyn:

Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i całość dokładnie mieszamy za pomocą np. trzepaczki. Dodajemy 100 g mąki i łączymy składniki. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na ok. 15 min w temp. pokojowej.

Ciasto:

Suche składniki:  300 mąki mieszamy z solą i cukrem pudrem.

Do zaczynu dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy suche składniki, mieszamy łyżką (dużą np. drewnianą), a kiedy ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać je ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki.

Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, ok. 1 – 1,5 godz.

Ciasto przekładamy na stolnicę delikatnie podsypaną mąką i wałkujemy na grubość ok. 1 cm (u mnie wyszedł prostokąt 33/35 cm). Kroimy za pomocą noża do pizzy na 6 równych pasków, a następnie przecinamy je na mniejsze kawałki.

Pozostawiamy na kilka min do wyrośnięcia.

Olej rozgrzewamy (tłuszczu powinno być tyle, żeby pączki swobodnie mogły w nim pływać).

Rada: temp. sprawdzamy za pomocą długiej drewnianej wykałaczki. Wkładając ją pionowo do dna garnka, powinny pojawić się bąbelki wokół wykałaczki, wówczas temp. jest odpowiednia.

Pączki wkładamy partiami do oleju i smażymy na wolnym ogniu. Kiedy będą rumiane, odwracamy na drugą str. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl