W tłusty czwartek pączki królują i z każdego przepisu inaczej smakują. Kupić, można, a czemu nie, ale jeśli ktoś chce, może samemu je w domu przygotować i smakiem świeżuteńkich się rozkoszować. Proponuję pączki, ale nie równiuteńkie i na okrągło smażone, ale takie geometryczne, nieidealnie krojone. To taki sposób na szybkie ich przygotowanie i po pierwszym krojeniu, ani jeden kawałek ciasta nie zostanie.
Składniki
na ok. 36 szt.:
zaczyn:
- 250 ml ciepłego mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru białego,
- 100 g mąki pszennej luksusowej typ 550,
ponadto:
- 3 żółtka,
- 350 g mąki pszennej luksusowej typ 550,
- 50 g cukru pudru,
- 1 mała płaska łyżeczka soli ok. 5 g,
oraz:
- mąka do podsypania,
- cukier puder,
- olej do smażenia ok. 1 l.
Przygotowanie
Zaczyn:
Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i całość dokładnie mieszamy za pomocą np. trzepaczki. Dodajemy 100 g mąki i łączymy składniki. Przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na ok. 15 min w temp. pokojowej.
Ciasto:
Suche składniki: 300 mąki mieszamy z solą i cukrem pudrem.
Do zaczynu dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy suche składniki, mieszamy łyżką (dużą np. drewnianą), a kiedy ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy wyrabiać je ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki.
Ciasto powinno być jednolite i gładkie. Pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, ok. 1 – 1,5 godz.
Ciasto przekładamy na stolnicę delikatnie podsypaną mąką i wałkujemy na grubość ok. 1 cm (u mnie wyszedł prostokąt 33/35 cm). Kroimy za pomocą noża do pizzy na 6 równych pasków, a następnie przecinamy je na mniejsze kawałki.
Pozostawiamy na kilka min do wyrośnięcia.
Olej rozgrzewamy (tłuszczu powinno być tyle, żeby pączki swobodnie mogły w nim pływać).
Rada: temp. sprawdzamy za pomocą długiej drewnianej wykałaczki. Wkładając ją pionowo do dna garnka, powinny pojawić się bąbelki wokół wykałaczki, wówczas temp. jest odpowiednia.
Pączki wkładamy partiami do oleju i smażymy na wolnym ogniu. Kiedy będą rumiane, odwracamy na drugą str. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
0 komentarzy