Kuskus perłowy curry z boczkiem, warzywami i orzechami

21 lut, 2021 | KUSKUS, DANIA GŁÓWNE, KASZA, MAKARON, SZPINAK | 0 komentarzy

Kuskus perłowy z curry gotowany, boczek wędzony z czerwoną cebulą podsmażany. Do tego cieciorka, orzechy ziemne dołożone, pieprzem, solą doprawione. Pomidorki, szpinak, koperek i pietruszka zielona to pozostałe składniki, po połączeniu z boczkiem i kuskusem powstały moje smakołyki.
Zapewne większość zna kuskus, który tylko wodą gorącą zalewamy i po nasiąknięciu już gotowy mamy, lub na parze gotujemy i po kilku minutach jemy. Z pszenicy durum  jest przygotowywany, jako forma makaronowa podawany.  Taki kuskus jest bardzo malutki, o średnicy rzędu 1 mm okrąglutki, ale jest jeszcze kuskus perłowy, bardzo wyjątkowy. Kuskus perłowy to większe kuleczki, które należy ugotować i z nim już naprawdę można dowolne dania czarować.

Składniki

  • 300 g kuskusu perłowego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 duża cebula czerwona,
  • 200 g chudego boczku wędzonego,
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 puszka gotowanej cieciorki, 400 g,
  • duża garść orzeszków ziemnych prażonych (najlepiej bez soli),
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 3 garście szpinaku świeżego,

ponadto:

  • świeży koperek,
  • zielona pietruszka.

Przygotowanie

Kuskus gotujemy z dodatkiem soli i curry.

W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Boczek kroimy w drobną kostkę, cebulę w cienkie wiórka, pomidorki na połowę, a cieciorkę odcedzamy z zalewy.

Na dużej patelni wysmażamy boczek, jeśli mamy tłusty to nadmiar tłuszczu zlewamy. Jeśli mamy bardzo chudy to w trakcie smażenia należy dodać oliwy. Dodajemy cebulę, którą podsmażamy. Następnie dorzucamy cieciorkę, orzechy i całość przesmażamy ok. 2 mim.

Rada: całość doprawiamy solą dopiero na końcu, kiedy wszystkie składniki zostaną połączone. Ilość zależy jak bardzo mamy słony boczek i czy użyjemy orzeszków z solą, czy bez.

Kuskus odcedzamy i przesypujemy do boczku, jednocześnie dodajemy szpinak, pomidorki, delikatnie mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku i posypujemy dużą ilością posiekanego koperku i pietruszki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl