Kuskus perłowy z curry gotowany, boczek wędzony z czerwoną cebulą podsmażany. Do tego cieciorka, orzechy ziemne dołożone, pieprzem, solą doprawione. Pomidorki, szpinak, koperek i pietruszka zielona to pozostałe składniki, po połączeniu z boczkiem i kuskusem powstały moje smakołyki.
Zapewne większość zna kuskus, który tylko wodą gorącą zalewamy i po nasiąknięciu już gotowy mamy, lub na parze gotujemy i po kilku minutach jemy. Z pszenicy durum jest przygotowywany, jako forma makaronowa podawany. Taki kuskus jest bardzo malutki, o średnicy rzędu 1 mm okrąglutki, ale jest jeszcze kuskus perłowy, bardzo wyjątkowy. Kuskus perłowy to większe kuleczki, które należy ugotować i z nim już naprawdę można dowolne dania czarować.
Składniki
- 300 g kuskusu perłowego,
- 1 łyżeczka curry,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 duża cebula czerwona,
- 200 g chudego boczku wędzonego,
- opcjonalnie: 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 puszka gotowanej cieciorki, 400 g,
- duża garść orzeszków ziemnych prażonych (najlepiej bez soli),
- garść pomidorków koktajlowych,
- 3 garście szpinaku świeżego,
ponadto:
- świeży koperek,
- zielona pietruszka.
Przygotowanie
Kuskus gotujemy z dodatkiem soli i curry.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Boczek kroimy w drobną kostkę, cebulę w cienkie wiórka, pomidorki na połowę, a cieciorkę odcedzamy z zalewy.
Na dużej patelni wysmażamy boczek, jeśli mamy tłusty to nadmiar tłuszczu zlewamy. Jeśli mamy bardzo chudy to w trakcie smażenia należy dodać oliwy. Dodajemy cebulę, którą podsmażamy. Następnie dorzucamy cieciorkę, orzechy i całość przesmażamy ok. 2 mim.
Rada: całość doprawiamy solą dopiero na końcu, kiedy wszystkie składniki zostaną połączone. Ilość zależy jak bardzo mamy słony boczek i czy użyjemy orzeszków z solą, czy bez.
Kuskus odcedzamy i przesypujemy do boczku, jednocześnie dodajemy szpinak, pomidorki, delikatnie mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku i posypujemy dużą ilością posiekanego koperku i pietruszki.
0 komentarzy