Smażone pierogi z mięsem wołowym, pieczarkami i pomidorami suszonymi

16 gru, 2020 | DANIA GŁÓWNE, PIEROGI | 0 komentarzy

Pierogi to jedno z moich dań ulubionych, ale tych w domu zrobionych, gdy są świeże nie odmrażane, gdy dobrym farszem są nadziewane. Lubię pierogi smażone, gotowane czy pieczone, ruskie, mięsem, czy kapustą nadziewane.
Kiedy miałam 8 lat, z babcią pierwszy raz pierogi lepiłam, a potem już sama w kuchni ćwiczyłam. Przygotowanie trochę czasu zajmuje, ale jak się je smakuje, to o pracy w kuchni zapominamy, i z wielkim smakiem się zajadamy.

Składniki

na ok. 30 szt. mniejszych + większych:

ciasto:

  • 400 g mąki poznańskiej, na pierogi,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 20 g miękkiego masła,
  • 200 gorącej wody,

farsz:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 cebula dymka,
  • 20 g startego sera żółtego mozzarelli,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 8 szt. pomidorów suszonych w oleju,
  • 2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych,
  • świeży szczypiorek ok. ½ pęczka,
  • świeży koperek ok. ½ pęczka,
  • świeża zielona pietruszka ok. ½ pęczka,
  • sól do smaku.

ponadto:

  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie

Ciasto:

Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy sól, rozpuszczamy w niej masło. Dodajemy 4 łyżki mąki, mieszamy szybko, aby zaparzyć ciasto. Pozostawiamy na 5 min, następnie dodajemy pozostałą  mąkę, (na początku mieszamy łyżką drewnianą), a następnie wyrabiamy, na sprężyste ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Farsz:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki  i pomidory na małe kawałki.

Na patelni rozgrzewamy olej z pomidorów, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki i je podsmażamy. Doprawiamy solą do smaku.

Do mięsa dodajemy cebulę z pieczarkami, pomidory, posiekane zioła, oraz mozzarellę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Rada: jak sprawdzić smak farszu, nie jedząc surowego mięsa? Wystarczy niewielką ilość podsmażyć na patelni. Do farszu można dodać 1 łyżkę zimnej wody i wymieszać, będzie bardziej soczysty.

Pierogi:

Z gotowego ciasta robimy kulki, wielkości dużego orzecha włoskiego, wałkujemy cienko na krążek. Na połowę nakładamy farsz, (nie za grubo, delikatnie na płasko), przykrywamy drugą połową ciasta i sklejamy za pomocą widelca i za pomocą nożyka do pizzy odcinamy nadmiar ciasta (patrz zdjęcie). Po odcięciu ciasta możemy zwinąć na ozdobną falbankę. Wielkość pierogów jest dowolna.

Smażymy z dwóch stron, na głębokim oleju, przekładamy na papier do odsączenia.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl