Pierniki ciasteczka lukrowane

18 gru, 2020 | BOŻE NARODZENIE, CIASTECZKA | 0 komentarzy

Święta Bożego Narodzenia bez pierników sobie nie wyobrażamy, ale chyba bardziej nam smakują, jak je fantazyjnie poozdabiamy. W przepisach można wybierać i za pieczenie kruchych ciasteczek się zabierać. Ja po swojemu ciasto na pierniczki przygotowałam i lukrem na bazie białek poozdabiałam. Nie jest mistrzynią dekorowania, ale dzieciom się podobały i też smakowały. Jak widzicie, są też literki piernikowe, takie nietypowe, np.: B – babcia dostanie, A – Agnieszce damy, a S – dla cioci schowamy.

Składniki

  • 1 jajo L,
  • 1 żółtko,
  • 130 g miodu lipowego,
  • 150 g masła,
  • 120 g cukru pudru,

suche składniki:

  • 400 g mąki tortowej extra + 50 g,
  • 50 g kakao,
  • 8 g sody,
  • ½ płaskiej łyżeczki soli,
  • 20 g przypraw korzennych

ponadto:

  • cukier puder,
  • opcjonalnie 2 białka,
  • koraliki do ozdoby,
  • barwnik spożywczy.

Przygotowanie

Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.

Mieszamy suche składniki: mąkę, sól, przyprawy korzenne, kakao i sodę.

W dużej misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajko, żółtko, miód, dolewamy masła i wsypujemy cukier puder.

Przesiewamy wszystkie suche składniki i zagniatamy ciasto. Rolujemy wałek, dzielimy na 3 części i zawijamy, każdy oddzielnie, folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Ciasto (porcjami) wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.

Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy na 175 – 180°C. Przy pomocy foremek wycinamy pierniki.

Rada: jeśli ciasto przykleja się do papieru, można delikatnie oprószyć mąką.

Pieczemy ok. 10 min, na środkowej półce, pozostawiamy do wystudzenia.

Pierniczki można ozdobić lukrem.

Z cukru pudru. Do cukru pudru wlewamy niewielką ilość gorącej, przegotowanej wody, mieszamy do uzyskania, gładkie, gęstej konsystencji. W razie potrzeby dodajemy cukru lub wody.

Na bazie białek. Proporcje 1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny.

Lukier przekładamy do szprycy i tworzymy dowolne wzory. Ozdabiamy perełkami, zanim lukier przestygnie. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl