Tarta mocno czekoladowa z karmelizowanymi orzechami i batonikami

16 paź, 2020 | TARTA, CZEKOLADKI, DESERY, SŁODKIE WYPIEKI | 2 Komentarze

Mój ŚWIAT trzcinowy, jest mocno czekoladowy. Z Diamant w podróż smaków się wybrałam i tak z Brazylii do Francji pojechałam. Pierwsze w Brazylii cukier trzcinowy i kakao zgarnęłam, a w Francji za przygotowanie tarty się wzięłam. To taka podróż bez wyjeżdżania, bo kulinarna, pełna smakowania smile.
Gorzkie z słodkim połączyłam, i karmelizowanych orzechów pekan dołożyłam. Kiedy tarte smakujemy, to wyobraźnią podróżujemy, trochę z przymrużeniem oka wink, ale z uśmiechem na twarzy, i niech każdy sobie, taki słodki ŚWIAT wymarzy tongue-out.

Składniki

forma na tarte o średnicy 25 cm:

ciasto: 

  • 150 g masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 50 krupczatki
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli,
  • 60 g łyżki cukru trzcinowego Diamant,
  • opcjonalnie 1-2 łyżki zimnej wody,

masa:

  • 200 g czekolady gorzkiej 70%
  • 50 g masła
  • 150 śmietanki 30 %,

ponadto:

  • 3 dowolne batony (ja użyłam 3 rodzaje Lion),
  • duża garść orzechów pekan,
  • cukier trzcinowy Diamant.

Przygotowanie

Ciasto:

Mąki łączymy z solą, cukrem  i za pomocą noża, mieszamy z masłem. Dodajemy jajka, (krótko) zagniatamy do uzyskania j gładkiej masy.

Rada: można dodać 1-2 łyżki wody, jeśli ciasto nam się nie klei, jej ilość zależy od wielkości jajka.

Ciasto układamy między folię spożywczą i cienko rozwałkowujemy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki.  Nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min.

Masa:

W rondelku (przelanym go zimną wodą, żeby śmietanka nam się nie przypaliła) podgrzewamy śmietanką z dodatkiem masła.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę podzieloną na kosteczki. Czekamy żeby zmiękła i następnie energicznie mieszamy np. trzepaczką, lub miksujemy za pomocą robota, z widełkami, do połączenia się składników. Masę czekoladową przelewamy na kruche ciasto. Batony kroimy na mniejsze kawałki i  dodajemy do niej.

Orzechy karmelizujemy.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy orzechy, zasypujemy 1 łyżką cukru, skrapiamy wodą.
Całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż cukier zmieni kolor, rozpuści się, a woda odparuje .

Orzechy przekładamy na papier do pieczenia, po przestygnięciu dodajemy na wierzch masy czekoladowej. Tarte studzimy, a następnie pozostawiamy na kilka godzin w lodowce do schłodzenia.

2 komentarze

  1. Konesso

    Bardzo prosta tarta i z pewnością musi być smaczna… a skoro o Brazilii mowa to idealnie do tarty pasowałaby kawa o wyraźnych nutach czekoladowych 🙂 pozdrawiamy!

    Odpowiedz
    • Monika

      O zgadza się, idealnie pasuje tu kawa, od której jestem uzależniona. Na zdjęciu jej nie ma, ale słodkość popijałam, kawą, z tym że czarną, mocną. Pozdrawiam

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl