Z fileta, z kurczaka roladę przygotowałam, do której mięso mielone z miętą i serek kremowy dodałam. Kuskus pełnoziarnisty z prażonymi ziarnami zmieszałam, a zieloną pietruszkę na pesto zmiksowałam. Wszystkie składniki na jednym talerzu poukładałam i jako przystawkę podałam.
Składniki
4 porcje, czas przygotowania 60 min:
rolada:
- 2 filety z kurczaka,
- 100 g serka śmietankowo kanapkowego półtłustego,
- pieprz świeżo mielony do smaku,
- 1 ząbek czosnku,
- sól himalajska do smaku,
- 1 płaska łyżeczka oleju rzepakowego chili,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- świeże listki mięty,
kuskus:
- 50 g kuskusu pełnoziarnistego,
- 20 g ziaren słonecznika,
- 20 g pestek dyni,
- sól himalajska do smaku,
pesto:
- 2 pęczki natki pietruszki,
- 8 zielonych oliwek bez pestek,
- olej rzepakowy z czosnkiem i bazylią,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
- 3 łyżki orzeszków piniowych,
- 20 sera parmezan lub grana padano.
Przygotowanie
Rolada:
Filety z kurczaka myjemy, suszymy, oczyszczamy z błonek, przekrawamy na dwie płaskie części. Po dwa plastry mięsa rozbijamy jak najcieniej, doprawiamy solą i pieprzem.
Rada: filet najlepiej włożyć między dwie folie spożywcze i rozbijać, dzięki temu nam się nie rozleci i łatwiej będzie można go zwijać.
Pozostałe mięso kroimy na mniejsze kawałki, mielimy lub miksujemy. Do mięsa dodajemy olej chili, posiekaną garść mięty, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.
Na plastrach fileta rozsmarowujemy mięso mielone, na długości dodajemy w jednej linii serek.
Całość zwijamy jak roladę, która przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową. Folię zwijamy jak cukierek (końcówki skręcamy). Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Otrzymane w ten sposób dwie rolady pieczemy ok. 20 min w 180°C.
Pesto:
Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni studzimy.
Nać pietruszki, oliwki, rozdrabniamy za pomocą blendera (lub w moździerzu). Dodajemy orzeszki, ok. 60 ml oleju, miksujemy, mieszamy z drobno startym serem, doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, ewentualnie solą.
Kuskus:
Ziarna słonecznika i pestki dyni miksujemy blenderem (nie za drobno) i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli.
W tym czasie kuskus zalewamy gorącą wodą, ok. 1,5 cm powyżej. Doprawiamy solą, pozostawiamy na kilka min, żeby spęczniał. Spęczniały kuskus podsuszamy na patelni, żeby był sypki, łączymy z uprażonymi ziarnami.
Na talerz przekładamy pesto pietruszkowe, na którym układamy pokrojoną po skosie roladę i kuskus z ziarnami.
0 komentarzy