Rolada z kurczaka, z prażonym kuskusem na pesto pietruszkowym

4 paź, 2020 | Wszystkie przepisy, KURCZAK, KUSKUS, PESTO, PRZYSTAWKI | 0 komentarzy

Z fileta, z kurczaka roladę przygotowałam, do której mięso mielone z miętą i serek kremowy dodałam. Kuskus pełnoziarnisty z prażonymi ziarnami zmieszałam, a zieloną pietruszkę na pesto zmiksowałam. Wszystkie składniki na jednym talerzu poukładałam i jako przystawkę podałam.

Składniki

4 porcje, czas przygotowania 60 min:

rolada:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 100 g serka śmietankowo kanapkowego półtłustego,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól himalajska do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka oleju rzepakowego chili,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • świeże listki mięty,

kuskus:

  • 50 g kuskusu pełnoziarnistego,
  • 20 g ziaren słonecznika,
  • 20 g pestek dyni,
  • sól himalajska do smaku,

pesto:

  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 8 zielonych oliwek bez pestek,
  • olej rzepakowy z czosnkiem i bazylią,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól himalajska do smaku,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
  • 3 łyżki orzeszków piniowych,
  • 20 sera parmezan lub grana padano.

Przygotowanie

Rolada:

Filety z kurczaka myjemy, suszymy, oczyszczamy z błonek, przekrawamy na dwie płaskie części. Po dwa plastry mięsa rozbijamy jak najcieniej, doprawiamy solą i pieprzem.  

Rada: filet najlepiej włożyć między dwie folie spożywcze i rozbijać, dzięki temu nam się nie rozleci i łatwiej będzie można go zwijać.

Pozostałe mięso kroimy na mniejsze kawałki, mielimy lub miksujemy. Do mięsa dodajemy olej chili, posiekaną garść mięty, doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.  

Na plastrach fileta rozsmarowujemy mięso mielone, na długości dodajemy w jednej linii serek.

Całość zwijamy jak roladę, która przekładamy na natłuszczoną oliwą folię aluminiową. Folię zwijamy  jak cukierek (końcówki skręcamy). Czynność tą powtarzamy z drugą częścią mięsa. Otrzymane w ten sposób dwie rolady pieczemy ok. 20 min w 180°C.

 Pesto:

Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni studzimy.

Nać pietruszki, oliwki, rozdrabniamy za pomocą blendera (lub w moździerzu). Dodajemy orzeszki, ok. 60 ml oleju, miksujemy, mieszamy z drobno startym serem, doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, ewentualnie solą.

Kuskus:

Ziarna słonecznika i pestki dyni miksujemy blenderem (nie za drobno) i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli.
W tym czasie kuskus zalewamy gorącą wodą, ok. 1,5 cm powyżej. Doprawiamy solą, pozostawiamy na kilka min, żeby spęczniał. Spęczniały kuskus podsuszamy na patelni, żeby był sypki, łączymy z uprażonymi ziarnami. 

Na talerz przekładamy pesto pietruszkowe, na którym układamy pokrojoną po skosie roladę i kuskus z ziarnami.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl