Pieczarki z warzywami w rustykalnym wydaniu – pizza pełnoziarnista

26 lip, 2020 | GRZYBY, PIZZA, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Wakacje to słońce które mocno grzeje, a ja w wolnej chwili w kuchni szaleję. Wspaniały chlebek rustykalny przygotowałam w którym farsz z pieczarek, sera i pasty warzywnej z grillowaną cukinią i curry schowałam. Ni to pizza pełnoziarnista, ni chlebek rustykalny, ale zapewniam Was, że smak ma idealny. Zakręcone danie na wspólne biesiadowanie

Składniki

nadzienie:

      • 3 łyżki oleju rzepakowego
      • rozmaryn,
      • oregano,
      • bazylia KUJAWSKI,
      • 1 biała cebula,
      • 500 g białych pieczarek,
      • 1 słoiczek pasty warzywnej z grillowaną cukinią i curry WAWRZYNIEC,
      • 100 g startego żółtego sera mozzarella,
      • sól do smaku,
      • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

ciasto:

      • 20 g świeżych drożdży,
      • 200 ml ciepłej wody,
      • 2 łyżki oleju rzepakowego rozmaryn, oregano,
      • bazylia KUJAWSKI,
      • ½ łyżeczka cukru,
      • 1 łyżeczka soli,
      • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ. 2000,
      • ok. 150 g maki pszennej tortowej,

ponadto:

      • ok. 20 g mąki tortowej do podsypania,
      • olej rzepakowy rzepakowego rozmaryn, oregano, bazylia KUJAWSKI,
      • świeże listki bazylii.

Przygotowanie

Farsz:

Oczyszczone pieczarki kroimy na różną wielkość, nóżki drobniej, kapelusze na kostkę mniejszą i większą.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej (wcześniej należy wstrząsnąć butelką, żeby zioła wmieszały się z olejem), szklimy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Dodajemy połowę pieczarek, podsmażamy kilka min, nie mieszamy, następnie
dodajemy pozostałe grzyby. Zostawiamy na ogniu i czekamy, żeby woda z pieczarek odparowała, dopiero wtedy mieszamy. Smażymy kilka min, następnie odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy pasty warzywnej, sera, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:

Rozkruszone drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g mąki żytniej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15  min w ciepłe miejsce.

Pozostałą mąkę (żytnią i tortową) mieszamy z dodatkiem soli.

Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy olej, dodajemy mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki, ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki.

Formułujemy kulę, którą przekładamy na papier do pieczenia (podsypany mąką) wielkości dużej blachy od piekarnika.

 Ciasto wałkujemy na duży okrąg, pozostawiamy na ok. 20 min do
lekkiego wyrośnięcia.

Na środek  ciasta nakładamy przygotowany farsz zostawiając wolne brzegi ciasta, które zaginamy do wewnątrz. 

Ciasto razem z papierem przekładamy na blachę od piekarnika, wierzch nakłuwamy widelcem i smarujemy olejem.

 Pieczemy ok. 30 min w 200°C. Pozostawiamy do lekkiego, lub całkowitego
przestygnięcia. Kroimy jak pizzę i podajemy z świeżą bazylią.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl