Krem pomidorowy malinowe love

21 lip, 2020 | DANIA JARSKIE, Wszystkie przepisy, ZUPY | 0 komentarzy

Grasz w pomidora?
GRAM…
Coś dla Ciebie mam…
POMIDOR ?
Zupę krem z….
POMIDOR ?
Z malinowymi…
POMIDOR ?
Też pomidorami, ale i z malinami…
POMIDOR ?
Zupa wyszła idealnie, smakowała jak…..
GENIALNIE, aj….POMIDOR ?
I tak wygrywasz, bo nowy smak pomidorowej zdobywasz…
POMIDOR ??????????

Składniki

  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów malinowych,
  • 1 biała cebula,
  • 200 g marchewki,
  • 1 niewielki batat ok. 250 g,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 garście malin ok. 100 g,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
  • 1/3 łyżeczka papryki wędzonej mielonej,
  • ½ pęczku zielonej pietruszki,
  • gałązka świeżego lubczyku,
  • sól do smaku.

Przygotowanie

Obraną cebulę kroimy na mniejsze dowolne kawałki, marchew w plasterki lub niewielką kostkę, a batata jak na frytki (może być też kostka). Pomidory należy sparzyć i obierać ze skórki. Przekrawamy, wyciągamy miąższ, który przekładamy do miseczki. Pozostałą część kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do miąższu.

Rada: w garnku zagotowujemy wodę, skórkę pomidora delikatnie nacinamy na x, wkładamy po 2-4 pomidory, odliczamy do 15, następnie, za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy i przekładamy na chwilkę do zimnej wody. Skórka z łatwością odejdzie.

Rada: jeśli zaczniemy kroić na desce całe pomidory, sok z nich by nam się rozlał, a zależy nam, żeby nic się nie zmarnowało.

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, marchewkę i całość przesmażamy kilka min, cały czas mieszając. Dodajemy batata, pomidory i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem . Od czasu do czasu mieszamy.

Rada: całość gotujemy pod pokrywką, żeby woda nam się skraplała, a nie odparowywała. Nie dolewamy tutaj wody, krem powinien powstać na bazie samych warzyw. Jeśli po zmiksowaniu jest dla was za gęsta, wówczas można dolać niewielką ilość wody.

Kiedy warzywa będą miękkie, będą się rozpadać (sprawdzamy szczególnie marchewkę bo to ona najdłużej się gotuje) dodajemy maliny, paprykę słodką, cukier i 1 płaską łyżeczkę soli.

Gotujemy dalej 15 min, dokładamy związaną pietruszkę z lubczykiem (łatwiej będzie ją wyjąć). Wyjmujemy zioła, całość miksujemy do uzyskania kremowej, gładkiej konsystencji. Przecieramy przez gęste sito, żeby pozbyć się pestek zarówno z pomidorów jak i malin. Mieszamy i dopiero doprawiamy pieprzem, papryką wędzoną, ewentualnie solą do smaku.

Zupę można podawać z łyżka np. serka kremowego, jogurtu, polecam z posiekaną pietruszką i lubczykiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl