Sernik na zimno waniliowy, ale dwu kolorowy, bo do połowy masy, zielonej herbaty dodałam, dzięki temu ciekawy smak uzyskałam. Spód słodki z biszkoptów i daktyli przygotowałam, które z niewielką ilością masła zmiksowałam. Wierzch sernika to winogron i borówki w przeźroczystej galaretce zatopione, świeżymi listkami mięty ozdobione. Całość smakuje niebanalnie, nie za słodko, nie za gorzko, w sam raz, idealnie.
Składniki
na wysoką tortownicę o średnicy ok. 25 cm:
spód:
- 100 g suszonych, ale miękkich daktyli,
- 100 g biszkoptów,
- 1 łyżka miękkiego masła,
masa serowa:
- 1 opakowanie cukru z wanilią 12 g,
- 1 kg sera waniliowego w wiaderku,
- 2 łyżki cukru pudru do sera, żeby dosłodzić,
- 4 łyżeczki żelatyny (25 g – 10 g jest na 0,5 l),
- 4 g matach zielona herbata,
- 200 g słodkiej śmietany 30%,
- 2 łyżki cukru pudru do ubijania śmietany,
ponadto:
- galaretka przeźroczysta,
- kiść winogron bezpestkowych,
- np. borówki amerykańskie,
- listki świeżej mięty.
Przygotowanie
Rada: przed przygotowania sernika, ser ok. 30 min wcześniej wyciągamy z lodówki, żeby się lekko ogrzał. Zimny, po dodaniu żelatyny za szybko zastygnie i trudniej się rozprowadzi w tortownicy.
spód:
Biszkopty łamiemy, daktyle kroimy na mniejsze kawałki, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło i całość miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy zmiksowaną masę i wyrównujemy ją na całym dnie.
masa serowa:
Herbatę matach zalewamy 3 łyżkami gorącej, przegotowanej wody odstawiamy na 10 min, przecedzamy przez bardzo gęste sitko.
Twaróg miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru (do smaku, zależy od tego, jak słodki jest ser) oraz cukrem z wanilią.
Żelatynę mieszamy w 4 łyżkach zimnej wody, odstawiamy na 3 min do spęcznienia.
W tym czasie ubijamy śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru. Do spęczniałej żelatyny wlewamy 70 ml wrzącej wody, energicznie mieszamy do rozpuszczenia. Ciepłą żelatynę przelewamy do sera i miksujemy na wysokich obrotach.
Bitą śmietanę dodajemy do sera, całość ponownie miksujemy, tylko tyle, żeby połączyły się składniki. Masa powinna być bardzo delikatna i kremowa. Połowę masy przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Do pozostałej wlewamy napar z herbaty matach, miksujemy, przekładamy do formy.
Wierzch wyrównujemy, dodajemy winogrona i jagody. Pozostawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, pozostawiamy do przestygnięcia. Kiedy będzie gęstnieć, przelewamy na wierzch sernika.
Sernik na noc wstawiamy do lodówki, żeby dobrze się schłodził. Przed podaniem dodajemy listki świeżej mięty.
0 komentarzy