Słodkie, morelowe ciasto drożdżowe. Raz, dwa się przygotowuje i dobrze smakuje.
Składniki
na np. okrągłą formę ok. 25 cm:
- 20 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 300 g maki tortowej extra,
- 3 jajka,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 120 g cukru trzcinowego,
- 400 g suszonych miękkich moreli,
ponadto:
- cukier gruby biały, lub trzcinowy do posypania ciasta ok. 3-4 łyżki,
- masło do wysmarowania formy.
Przygotowanie
Formę smarujemy masłem.
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem 2 łyżek mąki i 1 łyżki cukru. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy 15 min w temperaturze pokojowej.
Morele kroimy na małe kawałki.
Do zaczynu dodajemy olej, jajka, cukier i całość dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki i mieszamy. Ciasto powinno być gęste, ale lejące.
Morele delikatnie oprószamy mąką.
Połowę ciasta przekładamy równomiernie na formę, dodajemy morele (na całą powierzchnię) i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Można delikatnie zamieszać rączką np. łyżki.
Wierzch ciasta posypujemy cukrem.
Ciasto pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Pieczemy w 175°C ok. 40 min.
Kiedy wierzch ciasta się zarumieni przykrywamy papierem do pieczenia.
0 komentarzy