Drożdżowe ciasto morelowe

3 kwi, 2020 | SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Słodkie, morelowe ciasto drożdżowe. Raz, dwa się przygotowuje i dobrze smakuje. 

Składniki

na np. okrągłą formę ok. 25 cm:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 300 g maki tortowej extra,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 120 g cukru trzcinowego,
  • 400 g suszonych miękkich moreli,

ponadto:

  • cukier gruby biały, lub trzcinowy do posypania ciasta ok. 3-4 łyżki,
  • masło do wysmarowania formy.

Przygotowanie

Formę smarujemy masłem.

Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem 2 łyżek mąki i 1 łyżki cukru. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy 15 min w temperaturze pokojowej.

Morele kroimy na małe kawałki.

Do zaczynu dodajemy olej, jajka, cukier i całość dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki i mieszamy. Ciasto powinno być gęste, ale lejące.

Morele  delikatnie oprószamy mąką.

Połowę ciasta przekładamy równomiernie na formę, dodajemy morele (na całą powierzchnię) i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Można delikatnie zamieszać  rączką np. łyżki.

Wierzch ciasta posypujemy cukrem.

Ciasto pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.

Pieczemy w  175°C ok. 40 min.

Kiedy wierzch ciasta się zarumieni przykrywamy papierem do pieczenia.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl