Domowe pieczywo najlepiej nam smakuje, a w mieszkaniu cudowną świeżości się czuje. Piekę dużo, bez przepisów z tego co akurat mam: mąkę żytnią, razową, płatki owsiane, ziarna czy ciecierzycę często ze sobą mieszam. Czasem składniki na kartce papieru zapisuję, a potem przepisy na blogu publikuję.
Dzisiaj pszenny chleb Wam pokazuję, który z 5 składników przygotowuję. Mąka, drożdże, woda, cukier, sól, z nich ciasto wyrabiam, potem czekam i pyszny chleb ze smakiem zajadam. Prosty, banalny, domowy nasz chlebek idealny.
Składniki
- 30 g świeżych drożdży,
- 300 ml ciepłej wody,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 500 g maki pszennej typ. 450 (np. tortowej extra) + 50 g maki do podsypania,
- 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie
Ciasto przygotowujemy w dużej misce lub za pomocą robota.
Zaczyn:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy 100 g mąki, dokładnie mieszamy (ciasto powinno być gładkie), przykrywamy bawełniana ściereczką i pozostawiamy w temp. pokojowej na 15 min.
Drożdże zaczną pracować, powstaną pęcherzyki i zaczyn powiększy swoją objętość.
Ciasto:
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól, i przesianą mąkę, 400 g.
Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min w ciepłym miejscu. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, składając ciasto od zewnątrz do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza.
Pozostałą mąkę 50 g wykorzystujemy do podsypania. Ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki.
Formułujemy kulę, obtaczamy mąką i przekładamy na blachę od piekarnika. Ciasto nacinamy po bokach oraz z wierzchu za pomocą bardzo ostrego noża lub żyletki.
Pozostawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy 30 min.
0 komentarzy