Bułeczki pszenno kukurydziane

1 mar, 2020 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Z mąki pszennej i kukurydzianej ciasto zagniecione, z którego małe bułeczki zostały upieczone. Słoneczny kolor kurkumą został wzmocniony, a oliwą z oliwek smak podkreślony. 
Bułeczki smaczne, radosne idealne nie tylko na wiosnę.

Składniki

na 8 szt.:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska mała łyżeczka,
  • 200 g maki kukurydzianej,
  • 300 g mąki pszennej typ. 405,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 1 niepełna łyżeczka soli (do smaku),
  • ½ płaskiej  łyżeczki kurkumy,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

 

Przygotowanie

W dużej misce rozpuszczamy w wodzie drożdże z dodatkiem cukru i  mieszamy z mąką kukurydzianą. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 min w temp. pokojowej.

Następnie dodajemy sól, kurkumę, oliwę z oliwek, mieszamy.

Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Formułujemy kulę, zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką na ok. 30 min.

Jeszcze raz zagniatamy ciasto, dzielimy na 8 części, z których formułujemy bułeczki. Przekładamy je na blachę od piekarnika podsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Wierzch ciasta można delikatnie ponacinać. Pozostawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia.

Rada: do nacięcia ciasta można użyć krajalnica do jabłek lub pomarańczy.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175°C, 20-25 min.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl