Z mąki pszennej i kukurydzianej ciasto zagniecione, z którego małe bułeczki zostały upieczone. Słoneczny kolor kurkumą został wzmocniony, a oliwą z oliwek smak podkreślony.
Bułeczki smaczne, radosne idealne nie tylko na wiosnę.
Składniki
na 8 szt.:
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 płaska mała łyżeczka,
- 200 g maki kukurydzianej,
- 300 g mąki pszennej typ. 405,
- 250 ml ciepłej wody,
- 1 niepełna łyżeczka soli (do smaku),
- ½ płaskiej łyżeczki kurkumy,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie
W dużej misce rozpuszczamy w wodzie drożdże z dodatkiem cukru i mieszamy z mąką kukurydzianą. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 min w temp. pokojowej.
Następnie dodajemy sól, kurkumę, oliwę z oliwek, mieszamy.
Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Formułujemy kulę, zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką na ok. 30 min.
Jeszcze raz zagniatamy ciasto, dzielimy na 8 części, z których formułujemy bułeczki. Przekładamy je na blachę od piekarnika podsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta można delikatnie ponacinać. Pozostawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia.
Rada: do nacięcia ciasta można użyć krajalnica do jabłek lub pomarańczy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175°C, 20-25 min.
0 komentarzy