Chleb orkiszowy

8 lut, 2020 | PIECZYWO, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Chleb kiedy sami upieczemy, to pewność mieć będziemy, że ze smakiem go zjemy. Z mąki swojej ulubionej ciasto wyrabiamy, czasem ziarna, płatki dokładamy, po swojemu kombinujemy i z wielkim apetytem go jemy. Warto mieć z spiżarce mąki na półce poukładane, a w lodówce drożdże schowane, chwilę czasu wygospodarować, by ciasto przygotować. Nie trzeba wielkich umiejętności troszkę większej wytrwałości, bo ciasto czasu potrzebuje, rośnie i po upieczeniu smakiem nas z pewnością oczaruje. 

Składniki

zaczyn:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 g maki orkiszowej,

ponadto:

  • 1 łyżeczkę soli, do smaku,
  • 400 g maki orkiszowej + 20 g.

Przygotowanie

W dużej misce przygotowujemy zaczyn drożdżowy.

Rozpuszczamy drożdże w wodzie i dokładnie mieszamy z cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy bawełniana ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Następnie dodajemy sól, 400 g mąki i całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników.  Zagniatamy i pozostawiamy w misce pod przykryciem na ok. 30 min.

Wyrabiamy ciasto dodając niewielką ilość mąki (20 g), formułujemy bochenek chleba, oprószamy mąką, przekładamy na blachę od piekarnika. Ciasto delikatnie nacinamy po wierzchu i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min.

Pieczemy w 190°C ok. 40 min.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl