Chleb kiedy sami upieczemy, to pewność mieć będziemy, że ze smakiem go zjemy. Z mąki swojej ulubionej ciasto wyrabiamy, czasem ziarna, płatki dokładamy, po swojemu kombinujemy i z wielkim apetytem go jemy. Warto mieć z spiżarce mąki na półce poukładane, a w lodówce drożdże schowane, chwilę czasu wygospodarować, by ciasto przygotować. Nie trzeba wielkich umiejętności troszkę większej wytrwałości, bo ciasto czasu potrzebuje, rośnie i po upieczeniu smakiem nas z pewnością oczaruje.
Składniki
zaczyn:
- 30 g świeżych drożdży,
- 300 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 50 g maki orkiszowej,
ponadto:
- 1 łyżeczkę soli, do smaku,
- 400 g maki orkiszowej + 20 g.
Przygotowanie
W dużej misce przygotowujemy zaczyn drożdżowy.
Rozpuszczamy drożdże w wodzie i dokładnie mieszamy z cukrem i 50 g mąki. Przykrywamy bawełniana ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy sól, 400 g mąki i całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Zagniatamy i pozostawiamy w misce pod przykryciem na ok. 30 min.
Wyrabiamy ciasto dodając niewielką ilość mąki (20 g), formułujemy bochenek chleba, oprószamy mąką, przekładamy na blachę od piekarnika. Ciasto delikatnie nacinamy po wierzchu i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Pieczemy w 190°C ok. 40 min.
0 komentarzy