Świąteczne pieczenie jest wyjątkowe, bo proste ciasta mogą stać się nietypowe. Wystarczy wypieki ozdobić świątecznie i nagle zrobi się bajecznie. Prosta z wyglądu tarta, dzięki ciasteczkom i perełkom świąteczny charakter nabrała i jeszcze lepiej smakowała, bo przecież pierwsze jemy oczami, a następnie delektujemy się smakami. Smak tutaj jest delikatny, kremowy, wanilinowo chałwowy.
Składniki
forma na tarte o średnicy 25 cm:
ciasto:
- 150 g schłodzonej margaryny,
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g mąki krupczatki,
- 1 żółtko,
- 1 średnie jajko,
- 2 szczypty soli,
- 1 łyżka cukru pudru,
masa:
- 2 jajka,
- 100 g chałwy o smaku wanilinowym,
- 2 łyżki cukru trzcinowego ,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak (60 g),
- 500 g serka mascarpone,
ponadto:
- perełki dekoracyjne.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wystające po za formę ciasto odcinamy i z niego pieczemy cieniutkie ciasteczka o dowolnym kształcie np. choinki, gwiazdki. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, żeby nie podniosło się podczas pieczenia.
Wstawiamy do lodówki na 30 min do schłodzenia.
Piekarnik nastawiamy na 210°C, pieczemy ok. 15 min.
Masa:
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy masę.
Jajka miksujemy z rozkruszoną chałwą, cukrem, śmietaną i budyniem. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu.
Masę przekładamy na kruche ciasto, można od razu, na gorące.
Zmniejszamy temp do 165°C i pieczemy ok. 25 min.
Na gorące ciasto układamy ciasteczka, dzięki temu „przykleją” się do sernika. Ozdabiamy perełkami lub słodkimi ozdobami.
Tarte pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie do schłodzenia.
Przepiękny serniczek! 🙂
Dziękuje bardzo 🙂