Za oknem częściej jest szaro, buro i ponuro, zima do nas przychodzi i mocno nas chłodzi, więc dania rozgrzewające gotujemy, przy których powiew kolorowej jesieni czujemy. Kiełbasę w cukinii i pomidorach suszonych mocno podgrzałam, i z kaszą pęczak zmieszałam, mix ziaren prażonych dołożyłam, a przyprawami i szczypiorkiem wyostrzyłam. Taka porcja z pewnością znajdzie swoich zwolenników smakowych, na nowe rozgrzewające dania z kiełbasą gotowych.
Składniki
- 3 kiełbasy morlińskie z szynki Morliny,
- 150 kaszy pęczak,
- 150 g suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami,
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem,
- 1 niewielka cukinia,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- suszona chili świeżo mielona do smaku,
- garść mieszanki ziaren: pestki dyni, siemię lniane, sezam, słonecznik,
- 1 łyżeczka czarnuszki.
Przygotowanie
Kiełbasę kroimy po długości na dwie części, a następnie na paski po skosie.
Rada: skórkę z kiełbasy przed krojeniem można ściągnąć.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a cukinię na większą, pomidory suszone na paski. Szczypiorek kroimy na drobne paski, ziarna prażymy na suchej patelni.
Pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 – 3 łyżki oleju z pomidorów, szklimy na nim cebulkę, dodajemy cukinię, pomidory suszone, sól i całość podsmażamy. Cukinia powinna byś al dente.
Następnie dodajemy kiełbasę, podsmażamy 2 min i mieszamy z ugotowanym pęczakiem. Dodatkowo dodajemy 2 łyżki pestek dyni z pomidorów suszonych, doprawiamy solą, pieprzem chili. Na sam koniec całość mieszamy z prażonymi pestkami i szczypiorkiem. Przykrywamy pokrywą i odstawiamy na 5 min żeby smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy czarnuszką.
super stylizacja
Dziękuję bardzo, jest mi miło 🙂