Zupa zdrowa i na dodatek ekspresowa, o nucie pikanterii dająca dużo energii. Seler naciowy, cebula, pieczarki, cieciorka, marchew z ziołami zmieszane, przyprawami doprawiane, kuskusem zagęszczana, ze świeżą bazylią podana.
Składniki
- 150 g marchewki,
- 1 seler naciowy ok. 400 g,
- 2 białe cebule średniej wielkości,
- 300 g pieczarek,
- ok. 200 g po odsączeniu ugotowanej cieciorki (1 puszka),
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
- ½ płaskiej łyżeczki ostrej czerwonej papryki,
- 3 – 4 liście laurowe,
- 2 łyżeczki koperku,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- sól himalajska do smaku,
- 3 duże łyżki kuskusu,
- świeża bazylia.
Przygotowanie
Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, cebulę na ćwiartki, a następnie w grubsze plasterki.
Pieczarki kroimy na średniej wielkości kawałki, a oczyszczonego selera z nitek w bardzo cienkie plasterki.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej z dodatkiem liści laurowych.
Następnie dodajemy cebulę z marchewką, mieloną paprykę (nie wszystko, żeby nie było za ostre!), pieprz i całość szklimy, na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
Dodajemy pieczarki, przesmażamy i zalewamy wrzącą wodą ok. 1300 ml (nieco powyżej warzyw). Dodajemy koperek, lubczyk i soli do smaku.
Gotujemy ok. 10 min, warzywa powinny być al dente.
Na sam koniec dodajemy kuskus, seler naciowy, cieciorkę, mieszamy i odstawiamy na kilka min pod przykryciem.
Seler powinien chrupiący, a kuskus pod wpływem temperatury spęcznieje.
Doprawiamy papryką, solą, ewentualnie dolewamy wody, jeśli lubicie rzadszą zupę.
0 komentarzy