Gołąbki ziemniaczane podane ze skwarkami

29 sie, 2019 | DANIA GŁÓWNE, DANIA REGIONALNE, GOŁĄBKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Chociaż gołąbki robię czasami, to uwielbiam te z ziemniakami, takie nasze tradycyjne, regionalne, które są proste w przygotowaniu, ale w smaku niepowtarzalne. Ziemniaki, kapusta razem połączone, dobrze doprawione, z słoninką pieczone, ze skwarkami ze smakiem zjedzone. 

Składniki

  • 1 biała kapusta (najlepsza włoska lub specjalna na gołąbki),
  • 2,5 kg mączystych ziemniaków,
  • 3 białe cebule, średniej wielkości,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub smalcu z świeżo podsmażonej słoniny,
  • 1 płaska łyżka mielonego czarnego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,

ponadto:

  • ½ szklanki bulionu,
  • kawałek słoniny.

Przygotowanie

Farsz:

Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce.  Przekładamy  na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niego ściekał.  Dodajemy 1 łyżkę soli, mieszamy i odciskamy ziemniaki.  Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte  ziemniaki.

Rada: sok z ziemniaków można  delikatnie odcisnąć przez gazęJeśli użyjecie sokowirówki, to oprócz skrobi jaka się osadzi należy dodać  wody z ziemniaków, żeby nie były za suche.  

Cebulę kroimy w drobną kostkę, którą podsmażamy na oleju, z dodatkiem soli i cukru.

Cebulę mieszamy z ziemniakami doprawiamy solą, ok. 2 płaskie łyżeczki i pieprzem na ostro.

Kapusta:

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Kapustę należy sparzyć, przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube nerwy.

Gołąbki:

Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia.

Gołąbki przed pieczeniem delikatnie podsmażamy na tłuszczu, zaczynając od str. z łączeniem, wystarczy po 1 min.

Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy na nich podsmażone gołąbki. Pomiędzy wkładamy słoninę pokrojoną na cienkie plastry. Podlewamy bulionem, przykrywamy liśćmi, a następnie pokrywą lub folią aluminiową.

Pieczemy ok. 1,5 godz. w 200°C, 15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić.

Rada: czas pieczenia może być krótszy, wszystko zależy od kapusty.

Gołąbki najlepiej będą smakować z chrupiącymi skwarkami.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl