Chociaż gołąbki robię czasami, to uwielbiam te z ziemniakami, takie nasze tradycyjne, regionalne, które są proste w przygotowaniu, ale w smaku niepowtarzalne. Ziemniaki, kapusta razem połączone, dobrze doprawione, z słoninką pieczone, ze skwarkami ze smakiem zjedzone.
Składniki
- 1 biała kapusta (najlepsza włoska lub specjalna na gołąbki),
- 2,5 kg mączystych ziemniaków,
- 3 białe cebule, średniej wielkości,
- 5 łyżek oleju rzepakowego lub smalcu z świeżo podsmażonej słoniny,
- 1 płaska łyżka mielonego czarnego pieprzu,
- sól do smaku,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
ponadto:
- ½ szklanki bulionu,
- kawałek słoniny.
Przygotowanie
Farsz:
Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce. Przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby sok do niego ściekał. Dodajemy 1 łyżkę soli, mieszamy i odciskamy ziemniaki. Sok odlewamy, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte ziemniaki.
Rada: sok z ziemniaków można delikatnie odcisnąć przez gazę. Jeśli użyjecie sokowirówki, to oprócz skrobi jaka się osadzi należy dodać wody z ziemniaków, żeby nie były za suche.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, którą podsmażamy na oleju, z dodatkiem soli i cukru.
Cebulę mieszamy z ziemniakami doprawiamy solą, ok. 2 płaskie łyżeczki i pieprzem na ostro.
Kapusta:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Kapustę należy sparzyć, przekładamy na cedzak. Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube nerwy.
Gołąbki:
Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia.
Gołąbki przed pieczeniem delikatnie podsmażamy na tłuszczu, zaczynając od str. z łączeniem, wystarczy po 1 min.
Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi i układamy na nich podsmażone gołąbki. Pomiędzy wkładamy słoninę pokrojoną na cienkie plastry. Podlewamy bulionem, przykrywamy liśćmi, a następnie pokrywą lub folią aluminiową.
Pieczemy ok. 1,5 godz. w 200°C, 15 min przed końcem ściągamy folię. Gołąbki powinny się ładnie przyrumienić.
Rada: czas pieczenia może być krótszy, wszystko zależy od kapusty.
Gołąbki najlepiej będą smakować z chrupiącymi skwarkami.
0 komentarzy