Fuczki regionalne, danie łatwe, w przygotowaniu wręcz banalne. Dzięki dobrej kapuście są znakomite, podane ze śmietaną czy jogurtem naturalnym – wyśmienite. Fuczki to moje ulubione danie regionalne, jako propozycja szybkiego dania, szczególnie dla zapracowanych są genialne.
Składniki
na ok. 12 szt.:
- 200 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka 2%,
- 1 wiejskie jajko,
- ok. 250 g delikatnie odciśniętej kapusty kiszonej,
- 1 płaska łyżeczka kminku mielonego,
- 1 płaska łyżeczka kminku całego,
- 2 łyżeczki pietruszki suszonej, nać,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,
- sól himalajska do smaku,
ponadto:
- olej rzepakowy do smażenia,
- śmietana 18% lub jogurt naturalny,
- świeży tymianek.
Przygotowanie
Jajko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta ( dużo gęstsze niż na naleśniki). Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten, ciasto zgęstnieje (w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka).
Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać.
Odciśniętą kapustę drobno kroimy. Cały kminek kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby był wyczuwalny. Do ciasta dodajemy kapustę, kminek mielony i pokrojony, pieprz, całość mieszamy.
Na samym końcu doprawiamy solą do smaku.
Rada: ilość dodanej soli zależy od smaku kapusty, ma być do smaku.
Ciasto odstawiamy na 5 – 10 min, żeby wszystkie smaki się połączyły.
Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych), smażymy na oleju na złoty kolor.
Upieczone placki przekładamy na ręcznik papierowy, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Placki kapuściane najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany lub jogurtu i świeżym tymiankiem.
Fajny pomysl, nigdy jeszcze takich nie jadlam, chyba zrobie w weekend bo bardzo przypadly mi do gustu 🙂
Proszę spróbować, myślę, że to ciekawy i smaczny oraz łatwy i szybki obiad 🙂 pozdrawiam 🙂