Babeczki ziemniaczane z brokułem i szpinakiem to nic trudnego, a z pewnością coś ciekawego. Wykorzystujemy ziemniaki ugotowane, łodygi z brokułu, które rzadko zjadamy, do tego jajka, śmietanę i szpinak dokładamy. Masa, która powstanie przez składników zmieszanie, doprawiona zostanie, do foremek przełożona, a następnie upieczona. Babeczki z dodatkiem kwaśnej śmietany można podawać lub jako dodatek z mięsem zjadać.
Składniki
ok. 12 szt.
- 300 g ziemniaków ugotowanych, ugniecionych na puree,
- 1 – 2 surowe łodygi z brokułu ok. 150 g,
- 3 jajka,
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%,
- 2 garście świeżego szpinaku,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- chili świeżo mielona do smaku,
- masło do wysmarowania foremek.
Przygotowanie
Ziemniaki mają być zimne.
Z brokuła wykorzystujemy tylko łodygi, należy je obrać, ale tylko tą część, która jest najbardziej stwardniała. Kroimy je na mniejsze kawałki, następnie miksujemy za pomocą robota na małe kawałeczki. Zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 3 min i odcedzamy.
Jajka roztrzepujemy trzepaczką, łączymy ze śmietaną i ziemniakami do uzyskania gładkiej masy. Do masy ziemniaczano-jajecznej dodajemy, brokuła, szpinak, całość doprawiamy chili, pieprzem i solą do smaku, mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek.
Babeczki pieczemy w piekarniku około 35 min, w temperaturze 180°C.
Smaczne zarówno na gorąco jak i zimno.
0 komentarzy