Francuskie serce z krakowską i pomidorami

12 lut, 2019 | INDYK, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Kiełbasa krakowska w drobną kosteczkę się pokroiła, z startym serem i suszonymi pomidorami połączyła. Pieprzem z kolendrą oraz chili doprawiła, i na cieście francuskim położyła. Razem się zrolowali, na roladki podzielili, i w kształcie serca  na blaszce ułożyli. Oliwki miejsce dla siebie wybrały, bo w miłosnym uniesieniu udział też mieć chciały. Serce upieczone, gorące, pełne namiętności, dążące do doskonałości, serem zostało oprószone i listkami bazylii ozdobione. Takie serce to smak, zapach i miłosne rozdanie, bo każdy swój kawałek bez problemu dostanie. Dzielenie się miłością to przecież najcenniejsze, a takie świętowanie wspólnych posiłków, jest w rodzinie najcenniejsze.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g,
  • 150 g kiełbasy krakowskiej, suchej z indykiem,
  •  100 g pomidorów suszonych w oleju,
  • ½ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • suszona chili świeżo mielona do smaku,
  • ok. 30 g sera twardego np. grana padano,

ponadto:

  • ser do posypania,
  • całe oliwki zielone,
  • świeże listki bazylii,
  • sos np. pomidorowo paprykowy, domowej roboty.

Przygotowanie

Kiełbasę bez skórki kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Pomidory miksujemy za pomocą blendera. Kiełbasę mieszamy z pomidorami, doprawiamy pieprzem i chili do smaku.

Ciasto rozwijamy, przekładamy na nie kiełbasę z pomidorami, zostawiając wolne brzegi, po długości.

Na całą powierzchnię ścieramy ser. Ciasto przecinamy nożykiem do pizzy po długości, na połowę. Zwijamy na dwie roladki, zaczynając od dłuższej str., tej co znajduje się nadzienie. Kroimy na równe roladki o dł. ok. 3 cm.

Jeśli chcemy uzyskać kształt serca, to na okrągłej formie, stawiamy roladki, w odstępach tworząc określony kształt.

Rada: od str. układania roladki na formie, ciasto możemy delikatnie złączyć, przez zciśnięcie.

Wolne miejsce wykładamy folią do pieczenia, aby utrzymać zamierzony kształt. W roladki, np. po obwodzie wkładamy po jednej oliwce.

Pieczemy w 195°C ok. 35 min. (wszystko zależy od piekarnika i użytego ciasta).

Tuż po wyciagnięciu z piekarnika, oprószamy starym serem. Dodajemy listki bazylii. Roladki smakują same, zarówno na ciepło, jak i zimno, a najlepiej z ulubionym sosem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl