Coś dobrego….
coś szybkiego….
coś chrupiącego…..
coś warzywnego…..
coś dobrze doprawionego…. PLACKI?
Składniki
- olej rzepakowy do smażenia,
- 4 małe ziemniaki,
- 1 średnia cukinia,
- 2 średnie marchewki,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 kopiata łyżka mąki,
- sól do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony,
- szczypta kurkumy,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- kiełki rzodkiewki.
Przygotowanie
Cebulę, ziemniaki, czosnek razem miksujemy, a cukinię i marchewkę na grubej tarce trzemy.
Cukinię z nadmiaru wody odsączamy, wszystkie warzywa razem ze sobą mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, koperek, płatki owsiane, a solą, pieprzem, kurkumą jest doprawiane.
Z przygotowanego „ciasta” placki na oleju rzepakowym smażymy, wyjmujemy gdy złoto – brązowy kolor ich widzimy. Na papierowy ręcznik je przekładamy, w ten sposób z nadmiaru oleju odsączamy.
Marchew i cukinię cienko na plasterki kroimy i na posmarowanej olejem (drugiej) patelni smażymy.
Jogurt z wyciśniętym czosnkiem mieszamy, solą pieprzem doprawiamy.
Placki warzywne na talerzu układamy, podsmażoną cukinię i marchew dokładamy.
Jogurt czosnkowy dodajemy, kiełkami i koperkiem posypujemy.
0 komentarzy