Słońce świeci, na polu szaleją się dzieci, a ja na grillu dania przygotowuję, czasem nieźle kombinuję. Tym razem wątróbkę w czerwonej cebuli grillowałam do której świeżą kolendrę dodałam. Soli nie używałam, bo w przyprawie do warzyw i sosie sojowym ją miałam. Tuż przed podaniem jeszcze świeżej kolendry dołożyłam i słodką mieloną papryką wędzoną doprawiłam. Jak dla mnie to było danie ekspresowe i w smaku wyjątkowe.
Składniki
na 2 porcje:
- 200 g wątróbki z indyka,
- 2 cebule czerwone,
- przyprawa grill do warzyw,
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- świeża kolendra,
- mielona słodka papryka wędzona,
- suszona chili świeżo mielona do smaku.
Przygotowanie
Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z żyłek, odsączamy w ręcznik papierowy.
Cebulę kroimy w cienkie plastry i posypujemy przyprawą grill do warzyw. Do cebuli dodajemy wątróbkę, dolewamy sos sojowy, olej, doprawiamy chili i całość mieszamy.
Odstawiamy na ok. 15 min.
Tak przygotowaną wątróbkę (z powstałym sosem) przekładamy na podwójnie złożoną folię aluminiową, dodajemy świeżej kolendry i zamykamy folię jak sakiewkę. Grillujemy tak długo (zaglądamy ), aż wątróbka będzie idealna tzn. taka jak lubicie. Pod koniec grillowania rozchylamy folię, żeby odparował nadmiar powstałego sosu.
Wątróbkę przed podaniem posypujemy słodką papryką wędzoną, oraz dodajemy listki świeżej kolendry.
Rada: na samym końcu, w razie potrzeby doprawiamy solą, ale w przyprawach do warzyw i sosie sojowym już ją mamy, więc nie jest to konieczne.
0 komentarzy