Zielono dookoła wszędzie, więc na talerzu makaron w zieleni też będzie. Bączek fajnie zakręcony z szparagami i ziołami został połączony. Danie smaczne, zdrowe i ekspresowe.
Składniki
- 250 g makaronu np. bączek, świderki,
- garść zielonych szparagów,
- świeży lubczyk,
- świeża mięta,
- świeża bazylia,
- świeża zielona pietruszka,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- sól do smaku,
- szczypta cukru,
- sok z cytryny,
- serek biały solankowy.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. Lubczyk, miętę, zieloną pietruszkę bardzo drobno siekamy (powinno być po jednej łyżce).
Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki, kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw (główki pozostawiamy w całości).
Na patelni rozgrzewamy olej z szczyptą cukru i soli. Dodajemy szparagi i podgrzewamy max 2 min, mają być al dente. Następnie skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, delikatnie mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Dodajemy makaron, posiekane zioła, mieszamy. Podajemy z serkiem i listkami bazylii.
Pyszny wiosenny obiad! Bardzo apetyczny! Dziękuję za dołączenie do mojej miętowej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam, A.
Dziękuję 🙂