Ser na oponki przeważnie, pierwsze mielimy, potem z mąką łączymy, pozostałe składniki dokładamy i ciasto zagniatamy. Ja szybszą wersję przygotowałam, bo większość składników zmiksowałam. Potem tylko z mąką i sodą, na ciasto wyrobiłam i na chwilę pod przykryciem pozostawiłam. Ciasto trochę cieniej (ok. 1 cm) rozwałkowałam, bo chętnych do zjadania miałam. Oj smakować musiały, bo puste patery, już po chwili zostały.
Składniki
ciasto:
- 500 g sera białego półtłustego,
- 80 g cukru trzcinowego,
- 2 łyżki cukru białego waniliowego (lub biały cukier i ziarenka z ½ wanilii),
- 4 żółtka,
- szczypta soli,
- 250 ml śmietany 12%,
- 1 łyżeczka octu,
- 550 g mąki tortowej extra typ 405,
- 1 kopiasta łyżka mąki krupczatki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
ponadto:
- olej rzepakowy do smażenia,
- mały kieliszek spirytusu,
- cukier puder do posypania,
- lukier (białka + cukier puder lub woda + cukier puder),
- kolorowa posypka,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Suche składniki: mieszamy mąkę tortową z krupczatką i sodą.
Ser, żółtka, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, śmietanę, sól, razem miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dolewamy ocet i mieszamy.
Do dużej miski przesypujemy suche składniki, wlewamy masę serową i z pomocą dużej drewnianej łyżki mieszamy. Następnie, ręką zagniatamy ciasto, ma być miękkie, delikatne i powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Ugniatamy kulę, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej rzepakowy (mi wystarczył 1 litr) z dodatkiem spirytusu (alkohol wlewamy do zimnego oleju).
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 1 – 1 ½ cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, a w środku otwór za pomocą kieliszka. Wyjdą nam oponki i malutkie kulki. Pozostałe ciasto zagniatamy i powtarzamy czynność.
Oponki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, z obu str. następnie wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia, z nadmiaru tłuszczu.
Rada: oponki smażymy partiami.
Temperaturę oleju sprawdzamy za pomocą długiej, drewnianej wykałaczki. Jeśli włożymy ją pionowo do oleju i zaczną pojawiać się wokół niej bąbelki, olej jest idealnie podgrzany.
Ostudzone oponki i kuleczki posypujemy cukrem pudrem, lub lukrujemy i ozdabiamy kolorową posypką.
Wyglądają pysznie !
Ewa, próbuj dzisiaj zrobiłam kolejną porcję i zaraz wszystko zostało zjedzone 🙂
O mniam, ależ to musiało być pyszne!
A zdjęcie pączusia na krzesełku wymiata 🙂
Oj dziękuję ślicznie, polecam zrobić 🙂
Lukier z białek i cukru?? Jak to się robi?
lukier:
np. 1 białko, ok 150 g – 200 g cukru pudru
Białka miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny lub wody.
Ciasto zrobione ? czekam 15? I ubieramy dresy na gumce aby nic nie zaburzylo przyjemnosci
Mam nadzieję, ze smakowały 🙂 a dresy w kuchni to podstawa 🙂 pozdrawiam 🙂