Oponki serowe, ciasto ekspresowe

29 sty, 2018 | TŁUSTY CZWARTEK, Wszystkie przepisy | 8 Komentarze

Ser na oponki przeważnie, pierwsze mielimy, potem z mąką łączymy, pozostałe składniki dokładamy i ciasto zagniatamy. Ja szybszą wersję przygotowałam, bo większość składników zmiksowałam. Potem tylko z mąką i sodą, na ciasto wyrobiłam i na chwilę pod przykryciem pozostawiłam. Ciasto trochę cieniej (ok. 1 cm) rozwałkowałam, bo chętnych do zjadania miałam. Oj smakować musiały, bo puste patery, już po chwili zostały.  

Składniki

ciasto:

  • 500 g sera białego półtłustego,
  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki cukru białego waniliowego (lub biały cukier i ziarenka z ½ wanilii),
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 250 ml śmietany 12%,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 550 g mąki tortowej extra typ 405,
  • 1 kopiasta łyżka mąki krupczatki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

ponadto:

  • olej rzepakowy do smażenia,
  • mały kieliszek spirytusu,
  • cukier puder do posypania,
  • lukier (białka + cukier puder lub woda + cukier puder),
  • kolorowa posypka,
  • mąka do podsypania. 

Przygotowanie

Suche składniki:  mieszamy mąkę tortową z krupczatką i sodą.

Ser, żółtka, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, śmietanę, sól,  razem miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dolewamy ocet i mieszamy. 

Do dużej miski przesypujemy suche składniki, wlewamy masę serową i z pomocą dużej drewnianej łyżki mieszamy. Następnie, ręką zagniatamy ciasto, ma być miękkie, delikatne i powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Ugniatamy kulę, przykrywamy i odstawiamy na 15 min.

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej rzepakowy (mi wystarczył 1 litr) z dodatkiem spirytusu (alkohol wlewamy do zimnego oleju).

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 1 – 1 ½ cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, a w środku otwór za pomocą kieliszka. Wyjdą nam oponki i malutkie kulki. Pozostałe ciasto zagniatamy i powtarzamy czynność.

Oponki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, z obu str. następnie wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia, z nadmiaru tłuszczu.

Rada: oponki  smażymy partiami.

Temperaturę oleju sprawdzamy za pomocą długiej, drewnianej wykałaczki. Jeśli włożymy ją pionowo do oleju i zaczną pojawiać się wokół niej bąbelki, olej jest idealnie podgrzany.

Ostudzone oponki i kuleczki posypujemy cukrem pudrem, lub lukrujemy i ozdabiamy kolorową posypką.

8 komentarzy

  1. Unknown

    Wyglądają pysznie !

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Ewa, próbuj dzisiaj zrobiłam kolejną porcję i zaraz wszystko zostało zjedzone 🙂

      Odpowiedz
  2. gin

    O mniam, ależ to musiało być pyszne!
    A zdjęcie pączusia na krzesełku wymiata 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Oj dziękuję ślicznie, polecam zrobić 🙂

      Odpowiedz
  3. Anonimowy

    Lukier z białek i cukru?? Jak to się robi?

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      lukier:
      np. 1 białko, ok 150 g – 200 g cukru pudru
      Białka miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęste można dodać kilka kropel soku z cytryny lub wody.

      Odpowiedz
  4. Unknown

    Ciasto zrobione ? czekam 15? I ubieramy dresy na gumce aby nic nie zaburzylo przyjemnosci

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Mam nadzieję, ze smakowały 🙂 a dresy w kuchni to podstawa 🙂 pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl