Ciasto – bakaliowy twardziel

4 sty, 2018 | SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Przepis na ciasto  przez przypadek powstało, bo lukru dużo mi zostało. Z kilkoma składnikami go połączyłam i dużo bakalii dołożyłam.  Nie jest to ciasto typowe, bo bardziej „batonowe”, twardziel bo twardy podczas krojenia, ale idealny do jedzenia.  Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje.

Składniki

  • 100 g śliwek suszonych,
  • 50 g żurawiny suszonej,
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
  • 50 g wiórek kokosowych,
  • 100 g słonecznika łuskanego,
  • 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek (lub innych orzechów np. laskowych, nerkowca),
  • 50 g migdałów bez skórki,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 3 duże jajka,
  • 300 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g mąki pszennej.

Przygotowanie

Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową kandyzowaną, dodajemy łyżkę mąki i w niej obtaczamy. 

Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy. 

Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy za pomocą blendera, nie za drobno.

Migdały prażymy, studzimy i kroimy na 3 części.

Rada: można użyć np. samych śliwek bez żurawiny, i na odwrót, ale waga powinna być sumą tych składników, tak samo co do orzechów i migdałów, ich proporcje można mieszać.

Żółtka oddzielamy od białek.  Białka miksujemy, stopniowo dodając cukier do uzyskania gęstego lukru. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, 4 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy, żółtka i wszystko dokładnie miksujemy.  Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko tyle, żeby uzyskać jednolitą masę.

Wsypujemy rozdrobniony słonecznik, wiórka kokosowe i dokładnie mieszamy.

Na samym końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie (orzechy, migdały, skórkę pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy. 

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy.

Piekarnik nastawiamy na 180°C, wkładamy ciasto na dolną półkę, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i w tej temperaturze pieczemy 30 min.

Następnie skręcamy temp. do 150°C i pieczemy jeszcze ok. 45 min.

Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl