Przepis na ciasto przez przypadek powstało, bo lukru dużo mi zostało. Z kilkoma składnikami go połączyłam i dużo bakalii dołożyłam. Nie jest to ciasto typowe, bo bardziej „batonowe”, twardziel bo twardy podczas krojenia, ale idealny do jedzenia. Im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje.
Składniki
- 100 g śliwek suszonych,
- 50 g żurawiny suszonej,
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
- 50 g wiórek kokosowych,
- 100 g słonecznika łuskanego,
- 100 g orzechów ziemnych bez łupek i skórek (lub innych orzechów np. laskowych, nerkowca),
- 50 g migdałów bez skórki,
- 1 duża pomarańcza,
- 3 duże jajka,
- 300 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150 g mąki pszennej.
Przygotowanie
Śliwki kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną, skórką pomarańczową kandyzowaną, dodajemy łyżkę mąki i w niej obtaczamy.
Wiórka kokosowe prażymy na suchej patelni, studzimy.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy za pomocą blendera, nie za drobno.
Migdały prażymy, studzimy i kroimy na 3 części.
Rada: można użyć np. samych śliwek bez żurawiny, i na odwrót, ale waga powinna być sumą tych składników, tak samo co do orzechów i migdałów, ich proporcje można mieszać.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka miksujemy, stopniowo dodając cukier do uzyskania gęstego lukru. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, 4 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy, żółtka i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko tyle, żeby uzyskać jednolitą masę.
Wsypujemy rozdrobniony słonecznik, wiórka kokosowe i dokładnie mieszamy.
Na samym końcu dodajemy przygotowane wcześniej bakalie (orzechy, migdały, skórkę pomarańczową kandyzowaną, śliwki i żurawinę), całość mieszamy.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), przekładamy masę, wierzch wyrównujemy.
Piekarnik nastawiamy na 180°C, wkładamy ciasto na dolną półkę, wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i w tej temperaturze pieczemy 30 min.
Następnie skręcamy temp. do 150°C i pieczemy jeszcze ok. 45 min.
Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
0 komentarzy