Tarta mocno grzybowa na cieście francuskim

5 paź, 2017 | GRZYBY, TARTA, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Tatra na cieście francuskim, jest szybka do przygotowania i każdy może podjąć się tego zadania. Nie ma co tu za wiele kombinować ?, nie  trzeba dobrze gotować ?, bo tylko grzyby ??? smażymy i z pozostałymi składnikami łączymy. Ciasto na formę przekładamy, masę na bazie sosu grzybowego??? na nie przelewamy, grzybów ??? dodajemy i tylko pieczemy ♨. To taka tarta ekspresowa ⏳, naprawdę smaczna ?, mocno grzybowa ???. Polecam szczególnie tym, co za grzybami ??? przepadają i tym co, na nowe smaki się otwierają ?

Składniki

na okrągłą formę o średnicy ok. 30 cm:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 300 g,
  • 2 opakowania sosu grzybowego Winiary,
  • ok. 300 g grzybów – prawdziwków, borowików,
  • 1 łyżka masła – ok. 20 g,
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 100 g sera  sałatkowo-kanapkowego chudego,
  • 2 duże jaja,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • sól do smaku.

Przygotowanie

Przygotowujemy sobie wszystkie składniki. Grzyby kroimy na kawałki, smażymy je na maśle. Pod koniec delikatnie solimy i studzimy.

Sosy przesypujemy wysokiego naczynia (np. pojemnik od blendera), dolewamy śmietanki, dodajemy jajka, ser i za pomocą blendera dokładnie miksujemy. Doprawiamy pieprzem do smaku.

Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nastawiamy na 200°C.

Masę przelewamy na ciasto, na wierz dokładamy grzyby. Wierzch posypujemy pieprzem. Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na najniższą półkę, temperaturę od razu skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 20 min.

2 komentarze

  1. Anna Kruczkowska

    O… Tarty z grzybami jeszcze w tym sezonie nie robiłam. Może trzeba zrobić? Tylko żadnych gotowców!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Ten gotowiec, to dla zapracowanych, czasem tak trzeba 🙂 Zapraszam na monikismakolyki.blogspot.com/2015/08/mini-tarty-serowe-z-kurkami-podane-z.html
      monikismakolyki.blogspot.com/2015/07/tarta-z-kurkami-na-fasoli-czerwonej.html

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

LODY

LODY

Lody kojarzą mi się z wakacjami i z dziecinnych lat wspomnieniami. Teraz lody mamy smakowe, delikatne, śmietankowe,...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl