Tatra na cieście francuskim, jest szybka do przygotowania i każdy może podjąć się tego zadania. Nie ma co tu za wiele kombinować ?, nie trzeba dobrze gotować ?, bo tylko grzyby ??? smażymy i z pozostałymi składnikami łączymy. Ciasto na formę przekładamy, masę na bazie sosu grzybowego??? na nie przelewamy, grzybów ??? dodajemy i tylko pieczemy ♨. To taka tarta ekspresowa ⏳, naprawdę smaczna ?, mocno grzybowa ???. Polecam szczególnie tym, co za grzybami ??? przepadają i tym co, na nowe smaki się otwierają ?
Składniki
na okrągłą formę o średnicy ok. 30 cm:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 300 g,
- 2 opakowania sosu grzybowego Winiary,
- ok. 300 g grzybów – prawdziwków, borowików,
- 1 łyżka masła – ok. 20 g,
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 100 g sera sałatkowo-kanapkowego chudego,
- 2 duże jaja,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- sól do smaku.
Przygotowanie
Przygotowujemy sobie wszystkie składniki. Grzyby kroimy na kawałki, smażymy je na maśle. Pod koniec delikatnie solimy i studzimy.
Sosy przesypujemy wysokiego naczynia (np. pojemnik od blendera), dolewamy śmietanki, dodajemy jajka, ser i za pomocą blendera dokładnie miksujemy. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Masę przelewamy na ciasto, na wierz dokładamy grzyby. Wierzch posypujemy pieprzem. Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na najniższą półkę, temperaturę od razu skręcamy do 180°C i pieczemy ok. 20 min.
O… Tarty z grzybami jeszcze w tym sezonie nie robiłam. Może trzeba zrobić? Tylko żadnych gotowców!
Ten gotowiec, to dla zapracowanych, czasem tak trzeba 🙂 Zapraszam na monikismakolyki.blogspot.com/2015/08/mini-tarty-serowe-z-kurkami-podane-z.html
monikismakolyki.blogspot.com/2015/07/tarta-z-kurkami-na-fasoli-czerwonej.html