Marmolada wieloowocowa, długo u mnie, w lodówce leżała, aż na swoje zastosowanie w końcu się doczekała. Trochę czasu dzisiaj wygospodarowałam i za pieczenie drożdżowych rogalików się zabrałam. Mleko z masłem i z cukrem podgrzałam, do drożdży dodałam, z mąką wymieszałam i chwilę na wyrośniecie poczekałam. Następnie jajko i pozostałą mąkę dodałam i na elastyczne, gładkie ciasto pozagniatałam. Cisto na 6 części podzieliłam, wzięłam jedną, a pozostałe przykryłam. Na krążek rozwałkowałam, na 9 części pocięłam, marmolady dodałam i za zwijanie ciasta się wzięłam. Na mini rogaliki pozwijałam i roztrzepanym jajkiem pomalowałam. Piekłam 15 min, następnie ostudziłam i cukrem pudrem o smaku waniliowym oprószyłam. Taki rogalik na dwa, trzy kęsy jest zjadany, myślę, że mój czas wolny, został słodki i smacznie wykorzystany.
Składniki
na 54 szt.:
ciasto:
- 50 g świeżych drożdży,
- 100 g cukru trzcinowego,
- ok. 750 g mąki tortowej extra,
- 400 ml mleka 2%,
- ½ łyżeczki soli,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
ponadto:
- ok. 450 g marmolady wieloowocowej,
- mąka do podsypania,
- 1 jajko do smarowania,
- cukier puder z aromatem waniliowym.
Przygotowanie
W rondelku podgrzewamy mleko z dodatkiem cukru trzcinowego i pokrojonego masła. Podgrzewamy tylko tyle, żeby masło i cukier się rozpuściło. Studzimy do temp. ok. 30°C, ma być ciepłe.
W dużej misce (lub mikserze) rozkruszamy drożdże, wlewamy przygotowane mleko, dodajemy 100 g mąki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w temp. pokojowej na ok. 15 min, do wyrośnięcia. Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką, dodając roztrzepane jajko i dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką.W razie potrzeby dosypujemy mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto dzielimy na 6 równych części. Pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Rada: ciasto cały czas powinno znajdować się pod przykryciem. Przed wałkowaniem, każdą porcję ciasta, jeszcze raz zagniatamy.
Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta o średnicy ok. 22 cm. Za pomocą nożyka do ciasta, bądź pizzy kroimy na 9 równych części. Na każdy trójkącik, przy krótszym boku nakładamy po ½ małej łyżeczki marmolady. Zaczynając od zewnętrznej części delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy!
Rogaliki przekładamy na blachę od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, układamy na łączeniu ciasta. Tuż przed pieczeniem, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta.
Rogaliki pieczemy ok. 15 min w 180°C na dolnym 2 poziomie. Przekładamy na kratkę od piekarnika do przestygnięcia, a następnie oprószamy cukrem pudrem.
Jakie cudne miniaturki ?? no i z pewnością pyszniutkie?
Jakie cudne miniaturki ?? no i z pewnością pyszniutkie?
Oj tak malutkie i pyszniutkie, polecam 🙂