Drożdżowe mini rogaliki z marmoladą

24 paź, 2017 | ROGALE, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 3 Komentarze

Marmolada wieloowocowa, długo u mnie, w lodówce  leżała, aż na swoje zastosowanie w końcu się doczekała. Trochę czasu dzisiaj wygospodarowałam i za pieczenie drożdżowych rogalików się zabrałam. Mleko z masłem i z cukrem podgrzałam, do drożdży dodałam, z mąką wymieszałam i chwilę na wyrośniecie poczekałam. Następnie jajko i  pozostałą mąkę dodałam i na elastyczne, gładkie ciasto pozagniatałam. Cisto na 6 części podzieliłam, wzięłam jedną, a pozostałe przykryłam. Na krążek rozwałkowałam, na 9 części pocięłam, marmolady dodałam i za zwijanie ciasta się wzięłam. Na mini rogaliki pozwijałam i roztrzepanym jajkiem pomalowałam. Piekłam 15 min, następnie ostudziłam i cukrem pudrem o smaku waniliowym oprószyłam. Taki rogalik na dwa, trzy kęsy jest zjadany, myślę, że mój czas wolny, został słodki i smacznie wykorzystany.

Składniki

na 54 szt.:

ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • ok. 750 g mąki tortowej extra,
  • 400 ml mleka 2%,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,

ponadto:

  • ok. 450 g marmolady wieloowocowej,
  • mąka do podsypania,
  • 1 jajko do smarowania,
  • cukier puder z aromatem waniliowym.

Przygotowanie

W rondelku podgrzewamy mleko z  dodatkiem cukru trzcinowego i pokrojonego masła. Podgrzewamy tylko tyle, żeby masło i cukier się rozpuściło. Studzimy do temp. ok. 30°C, ma być ciepłe.

W dużej misce (lub mikserze) rozkruszamy drożdże, wlewamy przygotowane mleko, dodajemy 100 g mąki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w temp. pokojowej na ok. 15 min, do wyrośnięcia. Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką, dodając roztrzepane jajko i dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką.W razie potrzeby dosypujemy mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Ciasto dzielimy na 6 równych części. Pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

Rada: ciasto cały czas powinno znajdować się pod przykryciem. Przed wałkowaniem, każdą porcję ciasta, jeszcze raz zagniatamy.

Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta o średnicy ok. 22 cm. Za pomocą nożyka do ciasta, bądź pizzy kroimy na 9 równych części. Na każdy trójkącik, przy krótszym boku nakładamy po ½ małej łyżeczki marmolady. Zaczynając od zewnętrznej części delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy!

Rogaliki przekładamy na blachę od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, układamy na łączeniu ciasta. Tuż przed pieczeniem, wierzch  smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta.

Rogaliki pieczemy ok. 15 min w 180°C na dolnym 2 poziomie. Przekładamy na kratkę od piekarnika do przestygnięcia, a następnie oprószamy cukrem pudrem.

3 komentarze

  1. DAGMARA ROŻEK

    Jakie cudne miniaturki ?? no i z pewnością pyszniutkie?

    Odpowiedz
  2. DAGMARA ROŻEK

    Jakie cudne miniaturki ?? no i z pewnością pyszniutkie?

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Oj tak malutkie i pyszniutkie, polecam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl