Fusilli z duszoną w śmietance cukinią z dwoma serami

17 lip, 2017 | MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

 Cukinię z cebulką podsmażyłam i w śmietance udusiłam. Pieprzem cytrynowym i czarnym młotkowanym z kolendrą doprawiłam, i z makaronem połączona. Kuleczki mozzarelli do nich dodałam i koperkiem posypałam. Całość serem regio piatto wykończyłam i miętą ozdobiłam. Jest proste, nie skomplikowane, i wyszło naprawdę  pyszne danie.

Składniki

  • 350 g makaronu fusilli,
  • 2 średniej wielkości młode cukinie,
  • 1 duża cebula biała,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą,
  • 1 łyżeczka suszonego koperku lub posiekanego świeżego,
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 150 g małych kulek mozzarelli z papryką peperoncini,
  • świeżo starty ser regio piatto do posypania.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. 

Cebulę i cukinię kroimy w kostkę.

W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z dodatkiem soli. Dodajemy cukinię, pieprz cytrynowy, przesmażamy ok. 2 min, następnie zalewamy ok. 200 ml gorącej wody. Cukinię dusimy, często mieszając do całkowitego odparowania wody. Wlewamy śmietankę, dodajemy pieprz i całość gotujemy, żeby zredukować śmietankę.

Dodajemy ugotowany makaron, koperek, kulki mozzarelli i delikatnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i na 1 min pozostawiamy pod przykrywką, żeby zmiękł ser.

Makaron podajemy z świeżo startym serem regio piatto, dodatkowo posypujemy koperkiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl