Cukinię z cebulką podsmażyłam i w śmietance udusiłam. Pieprzem cytrynowym i czarnym młotkowanym z kolendrą doprawiłam, i z makaronem połączona. Kuleczki mozzarelli do nich dodałam i koperkiem posypałam. Całość serem regio piatto wykończyłam i miętą ozdobiłam. Jest proste, nie skomplikowane, i wyszło naprawdę pyszne danie.
Składniki
- 350 g makaronu fusilli,
- 2 średniej wielkości młode cukinie,
- 1 duża cebula biała,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą,
- 1 łyżeczka suszonego koperku lub posiekanego świeżego,
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 150 g małych kulek mozzarelli z papryką peperoncini,
- świeżo starty ser regio piatto do posypania.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Cebulę i cukinię kroimy w kostkę.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z dodatkiem soli. Dodajemy cukinię, pieprz cytrynowy, przesmażamy ok. 2 min, następnie zalewamy ok. 200 ml gorącej wody. Cukinię dusimy, często mieszając do całkowitego odparowania wody. Wlewamy śmietankę, dodajemy pieprz i całość gotujemy, żeby zredukować śmietankę.
Dodajemy ugotowany makaron, koperek, kulki mozzarelli i delikatnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i na 1 min pozostawiamy pod przykrywką, żeby zmiękł ser.
Makaron podajemy z świeżo startym serem regio piatto, dodatkowo posypujemy koperkiem.
0 komentarzy