Farfalle z palonym bakłażanem

18 lip, 2017 | MAKARON, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Polecam danie makaronowe, w smaku wyjątkowe. Tylko bakłażan palony z cebulą wysmażony, przyprawami i ziołami doprawiony, z makaronem połączony. Z sosem zmieszany i płatkami serowymi posypany. Proste do wykonania, a jaka radość z szybkiego i smacznego dania.

Składniki

  • 150 g makaronu farfalle,
  • 1 bakłażan,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 2 łyżki sosu z limonką, kolendrą i chili,
  • kilka listków świeżej mięty pieprzowej,
  • świeży szczypiorek,
  • płatki sera regio piatto.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.

Bakłażana opalamy nad ogniem, aż cała skórka będzie spalona, następnie zawijamy w folię spożywczą na kilka minut. Bakłażana obieramy ze skórki, a miąższ bardzo drobno kroimy. Cebulę kroimy na piórka, a szczypiorek i miętę siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy bakłażan i całość podsmażamy. Dodajemy sos, makaron, szczypiorek, miętę i mieszamy. Na końcu doprawiamy pieprzem do smaku.

Podajemy z płatkami regio piatto.

2 komentarze

  1. Gotuj i piecz z Joanną

    Fajny pomysł na pyszne danie 🙂

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    Dziękuję i zapraszam 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl