Polecam danie makaronowe, w smaku wyjątkowe. Tylko bakłażan palony z cebulą wysmażony, przyprawami i ziołami doprawiony, z makaronem połączony. Z sosem zmieszany i płatkami serowymi posypany. Proste do wykonania, a jaka radość z szybkiego i smacznego dania.
Składniki
- 150 g makaronu farfalle,
- 1 bakłażan,
- 1 cebula czerwona,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 2 łyżki sosu z limonką, kolendrą i chili,
- kilka listków świeżej mięty pieprzowej,
- świeży szczypiorek,
- płatki sera regio piatto.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Bakłażana opalamy nad ogniem, aż cała skórka będzie spalona, następnie zawijamy w folię spożywczą na kilka minut. Bakłażana obieramy ze skórki, a miąższ bardzo drobno kroimy. Cebulę kroimy na piórka, a szczypiorek i miętę siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy bakłażan i całość podsmażamy. Dodajemy sos, makaron, szczypiorek, miętę i mieszamy. Na końcu doprawiamy pieprzem do smaku.
Podajemy z płatkami regio piatto.
Fajny pomysł na pyszne danie 🙂
Dziękuję i zapraszam 🙂