Na wspomaganie odchudzania i organizmu oczyszczania poleca się seler naciowy, który także działa uspokajająco na układ nerwowy. Kalorii ma minimalnie, smakuje niebanalnie, po spożyciu daje uczucie sytości i fajnej lekkości. Polecam przygotować zupę ? ekspresową, bardzo kremową, ciekawą w smaku, ale przede wszystkim zdrową ??? ? ? ?.
Składniki
na 3 porcje:
- 2 średnie marchewki,
- 2 średnie pietruszki korzeń,
- 1 duża biała cebula,
- 4 łodygi selera naciowego,
- 200 g cukinii,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 duże łyżki jasnego sosu sojowego,
- 500 -600 ml gorącej wody,
- 2 – 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
- ½ łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego,
- sól do smaku,
ponadto:
- mieszanka przyprawowa suszony pomidor z rukolą i sezamem.
Przygotowanie
Selera, marchew, pietruszką kroimy w dowolnej grubości plastry. Cebulę, cukinię (jak miękka skórka to nie obieramy) w dużą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, 3 min podsmażamy marchew, pietruszkę i cebulę, często mieszamy. Do warzyw dodajemy czosnek, cukinię, seler, sos sojowy i przesmażamy.
Rada: im drobniej pokroimy warzywa, tym szybciej ugotujemy zupę.
Wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Po ugotowaniu wyciągamy liście i ziela angielskie (te co widzimy), dodajemy zieloną pietruszkę i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Doprawiamy na samym końcu pieprzem i solą.
Rada: seler naciowy posiada charakterystyczny, nieco pikantny smak i z powodzeniem potrafi zastąpić sól, dlatego zupę solimy i doprawiamy na samym końcu.
Zupę krem przed podaniem można posypać mieszanką przypraw – suszony pomidor z rukolą i sezamem, doda fajnego smaku.
0 komentarzy