Pieczony kurczak z warzywami i pieczarkami

25 mar, 2017 | BROKUŁ, KURCZAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

 Pieczony kurczak został dobrze doprawiony i  z ziemniakami, pieczarkami oraz brokułami upieczony. Przyprawy i zioła z słoną musztardą Dijon zostały zmieszane, dlatego soli niewiele zostało dodane. Kurczak porządnie został nasmarowany, w lodówce schowany, potem w piekarniku „wygrzewał się”   znakomicie, a w połączeniu z pieczonymi warzywami i pieczarkami smakował wyśmienicie. Wewnątrz był soczysty, z zewnątrz chrupiący, pięknie przyprawami i ziołami pachnący.

Składniki

  • 1 cały kurczak ok. 1 – 1,5 kg,

zioła i przyprawy do kurczaka:

  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Galeo,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Galeo,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego Galeo,
  • 1 łyżeczka chili – pieprzu cayenne Galeo ,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich Galeo ,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki musztardy Dijon,

 ponadto:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • świeży brokuł (ok. 0,5 kg),
  • 2 – 3 garście średnich pieczarek,
  • sól do smaku,
  • olej rzepakowy,
  • suszona natka pietruszki Galeo. 

Przygotowanie

Kurczaka myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem, przecinamy wzdłuż mostka i spłaszczamy.

Wszystkie zioła i przyprawy do kurczaka (wyróżnione w składnikach) mieszamy z dodatkiem musztardy. Kurczaka dokładnie nacieramy przygotowaną mieszanką, zawijamy w folię (spożywczą lub aluminiową) i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Następnie na dużej brytfance od piekarnika, układamy płasko kurczaka, skórą do góry. Wlewamy ok. 2 szklanki wody i wkładamy do piekarnika (niższe półki) rozgrzanego do 200°C.

Kurczak będzie się piekł ok. 1 godz. i 40 min.

Rada: kurczaka w trakcie pieczenia nie podlewam ponieważ, woda która znajduje się na dnie brytfanki odparowuje  i go nawilża. W razie potrzeby dolewamy wody, ma tylko przykryć dno.

W czasie pieczenia przygotowujemy pozostałe produkty.

Ziemniaki, bez obierania, myjemy, suszymy, przekrawamy na połowę po długości (jeśli są duże) i nacinamy od str. skórki. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, a pieczarki oczyszczamy i suszymy. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy niewielką ilością oleju i obtaczamy je.

Po ok. 1 godz. od pieczenia  kurczaka, układamy ziemniaki nacięciem do góry i dodajemy po miedzy nimi pieczarki. 

Brokuły dodajemy ok. 15 min przed końcem pieczenia i przykrywamy całość folią aluminiową. Na 5 min przed wyciągnięciem, ściągamy folię.

Przed podaniem warzywa oprószamy delikatnie solą i posypujemy natką pietruszki.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl