Pieczony kurczak został dobrze doprawiony i z ziemniakami, pieczarkami oraz brokułami upieczony. Przyprawy i zioła z słoną musztardą Dijon zostały zmieszane, dlatego soli niewiele zostało dodane. Kurczak porządnie został nasmarowany, w lodówce schowany, potem w piekarniku „wygrzewał się” znakomicie, a w połączeniu z pieczonymi warzywami i pieczarkami smakował wyśmienicie. Wewnątrz był soczysty, z zewnątrz chrupiący, pięknie przyprawami i ziołami pachnący.
Składniki
- 1 cały kurczak ok. 1 – 1,5 kg,
zioła i przyprawy do kurczaka:
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Galeo,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Galeo,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego Galeo,
- 1 łyżeczka chili – pieprzu cayenne Galeo ,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich Galeo ,
- 1 łyżka soli,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
ponadto:
- 1,5 kg ziemniaków,
- świeży brokuł (ok. 0,5 kg),
- 2 – 3 garście średnich pieczarek,
- sól do smaku,
- olej rzepakowy,
- suszona natka pietruszki Galeo.
Przygotowanie
Kurczaka myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem, przecinamy wzdłuż mostka i spłaszczamy.
Wszystkie zioła i przyprawy do kurczaka (wyróżnione w składnikach) mieszamy z dodatkiem musztardy. Kurczaka dokładnie nacieramy przygotowaną mieszanką, zawijamy w folię (spożywczą lub aluminiową) i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Następnie na dużej brytfance od piekarnika, układamy płasko kurczaka, skórą do góry. Wlewamy ok. 2 szklanki wody i wkładamy do piekarnika (niższe półki) rozgrzanego do 200°C.
Kurczak będzie się piekł ok. 1 godz. i 40 min.
Rada: kurczaka w trakcie pieczenia nie podlewam ponieważ, woda która znajduje się na dnie brytfanki odparowuje i go nawilża. W razie potrzeby dolewamy wody, ma tylko przykryć dno.
W czasie pieczenia przygotowujemy pozostałe produkty.
Ziemniaki, bez obierania, myjemy, suszymy, przekrawamy na połowę po długości (jeśli są duże) i nacinamy od str. skórki. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, a pieczarki oczyszczamy i suszymy. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy niewielką ilością oleju i obtaczamy je.
Po ok. 1 godz. od pieczenia kurczaka, układamy ziemniaki nacięciem do góry i dodajemy po miedzy nimi pieczarki.
Brokuły dodajemy ok. 15 min przed końcem pieczenia i przykrywamy całość folią aluminiową. Na 5 min przed wyciągnięciem, ściągamy folię.
Przed podaniem warzywa oprószamy delikatnie solą i posypujemy natką pietruszki.
0 komentarzy