Mięso solą, pieprzem doprawione, na oleju rzepakowym z trawą cytrynową, czosnkiem i lubczykiem wysmażone, nabrało smaku cytrynowego, bardzo smacznego.? Ryż ? zaś z kurkumą ugotowany, został na żółto „zafarbowany”. Brokuły z pary koloru całości dodały i smakowo idealnie z ryżem ? i kurczakiem? współgrały. ? ?
Składniki
- 500 g mięsa z udek kurczaka (4 szt.),
- 1 szt. trawy cytrynowej,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- ½ łyżeczki suszonego lubczyku ogrodowego,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- świeży szczypior z cebulką,
- 300 g ryżu pełnoziarnistego Uncle Bens,
- 1 płaska łyżeczka kurkumy,
- 1 świeży brokuł (ewentualnie ok. 400 g mrożonego),
- sos Habanero Hot Saucedo smaku.
Przygotowanie
Mięso płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy z dwóch str. solą i pieprzem.
Trawę cytrynową przecinamy po długości, czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem trawy cytrynowej i czosnku. Układamy mięso i pozostawiamy na wolnym ogniu do momentu, aż się podsmaży na złoty kolor. Mięsa nie ruszamy, nie odwracamy, ma się powoli podsmażać.
Wierzch mięsa posypujemy lubczykiem, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulkę (bez szczypiorku) odwracamy i przykrywamy pokrywą na max 10 min. Odkrywamy i pozostawiamy chwilkę na patelni, żeby się zarumieniło.
Rada: mięso podsmażamy powoli, dzięki temu przejdzie smakami, po ułożeniu na patelni, odwracamy tylko raz, w momencie kiedy będzie przyrumienione.
W tym samym czasie gotujemy na parze brokuł.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Do ugotowanego i odcedzonego ryżu dodajemy dużą ilość posiekanego szczypiorku, oraz sos Habanero do smaku.
0 komentarzy