Domowe pralinki są bardzo oryginalne, łatwe w przygotowaniu, a w smaku niepowtarzalne. Ja dużą ilość ich przygotowałam i w prezencie podarowałam. Są bardzo delikatne kremowe, o różnych kształtach i kolorowe. To dinozaury, misie, koniki bujane, serca, samochody, klocki do których słodkości zostały dodane.
Składniki
na ok 66 szt.:
- 300 g gorzkiej czekolady masy kakaowej min. 64%,
- 100 ml słodkiej śmietanki 30% ,
- 80 g masła,
- ponadto:
- perełki, posypki do ozdabiania,
- drobne wiórka kokosowe,
- suszone owoce np., daktyle, papaja.
Przygotowanie
Śmietankę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy masło i mieszamy do momentu aż się rozpuści.
Pozostawiamy do przestygnięcia.
Czekolady dzielimy na kosteczki lub drobno siekamy i umieszczamy w czystej, suchej metalowej miseczce. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na bardzo małym ogniu. Na garnku stawiamy miseczkę z czekoladą. (Naczynia powinny być tak dobrane, aby pasowały do siebie wielkością.). Czekoladę ogrzewamy powoli, na minimalnym ogniu, często mieszając.
Roztopioną czekoladę dodajemy do śmietanki i mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nią silikonowe foremki.
Przed dodaniem dodatków czekoladę wyrównujemy przez podniesienie foremki i delikatnie uderzenie w stół (blat kuchenny).
Każdą pralinkę ozdabiamy perełkami, posypką, wiórkami kokosowymi lub dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki owoce. Czekoladki wkładamy na noc do lodówki, potem wyjmujemy przez wypchnięcie z foremek i nasze niepowtarzalne czekoladki będą gotowe.
Piękne czekoladki 🙂
Dziękuję 🙂
Mmm… zdecydowanie coś dla mnie 🙂
Proszę się częstować 🙂
wyglądają jak z cukierni <3
To dla mnie komplement, dziękuję bardzo 🙂