Małe babeczki trzcinowe są słodkie i wyjątkowe. Physalis niczym wisienka na torcie, ciekawie je dekoruje i oryginalnie smakuje. Ciasto w 5 min się przygotowuje, bo tylko wszystkie składniki się miksuje, do foremek na osiem porcji rozdzielamy, owoce dokładamy, pieczemy i po lekkim przestygnięciu już jeść możemy.
Składniki
- 2 wiejskie jaja,
- 60 g cukru trzcinowego,
- 50 ml oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek,
- 100 g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 8 szt. physalis,
ponadto:
- cukier trzcinowy do posypania.
Przygotowanie
Piekarnik nastawiamy 160°C-170°C.
Wszystkie składniki (oprócz owoców) miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (ok. 3 min).
Przygotowaną masę rozdzielamy na 8 foremek sylikonowych i do każdej wkładamy owoc physalis.
Wierzch posypujemy cukrem trzcinowym. Babeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy maksymalnie 15-20 min.
0 komentarzy