Babeczki piernikowe, mocno kakaowe, czekoladą gorzką zostały polane i kolorowymi perełkami posypane. Dzięki temu świątecznie wyglądają i do zjadania zachęcają. Z tej porcji ok. 34 szt. można przygotować i na kilka dni w chłodne i suche miejsce schować. Świeże są znakomite, a starsze są wyśmienite.
Składniki
na ok. 34 szt.:
babeczki:
- 6 łyżek kakao ciemnego,
- 250 g masła,
- 4 jajka,
- 500 g cukru kryształ białego,
- 500 ml mleka,
- 20 g przyprawy do piernika,
- 800 g mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
ponadto:
- 100 g czekolady gorzkiej,
- perełki i posypki cukrowe.
Przygotowanie
Masło roztapiamy i studzimy.
Suche składniki – kakao, przyprawę do piernika oraz sodę mieszamy z mąką.
Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel. Kolejno dodajemy mleko, masło i suche składniki. Całość miksujemy na najwyższych obrotach.
Sylikonowe foremki do babeczek wypełniamy ciastem ok. ¾ ich wysokości (2 łyżki ciasta).
Porcjami pieczemy w 170°C ok. 30 min.
Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Babeczki pozostawiamy do przestudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy czekoladą babeczki i posypujemy kolorowymi posypkami i perełkami.
0 komentarzy