Babeczki piernikowe

23 gru, 2016 | BABECZKI, BOŻE NARODZENIE, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Babeczki piernikowe, mocno kakaowe, czekoladą gorzką zostały polane i kolorowymi perełkami posypane. Dzięki temu świątecznie wyglądają i do zjadania zachęcają. Z tej porcji ok. 34 szt. można przygotować i na kilka dni w chłodne i suche miejsce schować. Świeże są znakomite, a starsze są wyśmienite.

Składniki

na ok. 34 szt.:

babeczki:

  • 6 łyżek kakao ciemnego,
  • 250 g masła,
  • 4 jajka,
  • 500 g cukru kryształ białego,
  • 500 ml mleka,
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • 800 g mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,

ponadto:

  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • perełki i posypki cukrowe.

Przygotowanie

Masło roztapiamy i studzimy.

Suche składniki – kakao, przyprawę do piernika oraz sodę mieszamy z mąką.

Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel. Kolejno dodajemy mleko, masło i suche składniki. Całość miksujemy na najwyższych obrotach.

Sylikonowe foremki do babeczek wypełniamy ciastem ok. ¾ ich wysokości (2 łyżki ciasta). 

Porcjami pieczemy w 170°C ok. 30 min. 

Sprawdzamy za pomocą wykałaczki czy ciasto się upiekło. Babeczki pozostawiamy do przestudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy czekoladą babeczki i posypujemy kolorowymi posypkami i perełkami. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl