Risotto dyniowe na oleju rzepakowym

4 lis, 2016 | DYNIA, RISOTTO, RYŻ, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

To takie trochę, risotto nietypowe, ale w smaku wyjątkowe. Z białego ryżu, z dodatkiem dzikiego je przygotowałam, które z dynią i czerwoną papryką skomponowałam. Hokkaido słodkiego smaku i delikatności dodała, a papryka chili ostrości nadała. Dynia i curry kolor ryżu pięknie zmieniły, a czerwona papryka i kiełki danie ożywiły. 30 min to czas, jaki z pewnością wystarczy do risotto przygotowania, a potem tylko jest czas przyjemnego smakowania.

Składniki

3 porcje:

 

  • 250 g obranej i wydrążonej dyni Hokkaido,
  • 100 g cebuli białej,
  • 1 czerwona świeża papryka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 200 g ryżu białego długoziarnistego z dzikim,
  • papryczka chili do smaku,
  • 1 l bulionu drobiowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ½ łyżeczka curry,
  • ½ łyżeczki płaskiej cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 płaska łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • 1 płaska łyżeczka soli (do smaku),
  • świeże kiełki np.: rzodkiewki, brokułu.

Przygotowanie

Rada: bulion powinien być gorący przez czas przygotowywania risotto.

Oczyszczoną i obraną dynię najpierw trzemy na tarce o średnich, cienkich oczkach, żeby mieć jej ok. 50 g, przekładamy do miseczki, będzie potrzebna na sam koniec. Pozostałą dynię kroimy w średniej wielkości kostkę (ok. 1,5/1,5 cm).

Cebule kroimy w drobną kostkę.

Całą paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie przypalona (czarna). Następnie wkładamy ją do zimnej wody i ściągamy skórkę. Oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę,  dynię w kostce z dodatkiem cukru (ok. 4 min). Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu dokładnie zostało obtoczone w oleju.

Następnie  wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często  mieszając, stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar.

Następnie dodajemy paprykę, chili, curry, tymianek i nadal podgrzewamy, często mieszamy, stopniowo dolewamy gorący bulion. Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany.

Rada: risotto lubi, żeby mieć nad nim kontrolę. Trzeba często go mieszać i dolewać bulion. Zanim dolejemy płynów, każde ziarenko powinno być otoczone warstewką tłuszczu. Bulion do risotta dodajemy stopniowo i ma być gorący. Dodanie masła sprawi, ze risotto będzie kremowe.

Na samym końcu, jak już ryż będzie idealny doprawiamy solą do smaku (bo przecież bulion jest słony), dodajemy masło, startą dynię i mieszamy.

Risotto podajemy z kiełkami. 

Rada: ryż biały można pomieszać z dzikim, ale gotową mieszankę można kupić.

Czas przygotowania tego dania ok. 30 min.

2 komentarze

  1. Lena

    wspaniałe:)

    Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    Dziękuję bardzo 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl