Ciasto na płatkach owsianych, sezamu i słonecznika zagniecione w formie cienkich krążków upieczone, po przestudzeniu chrupie znakomicie i smakuje wyśmienicie. Ciasteczka takie dzieci z chęcią zjadają i do szkoły ze sobą zabierają.
Składniki
na ok. 60 szt.:
- 200 g płatków owsianych górskich błyskawicznych,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 100 g cukru trzcinowego(mniej lub więcej w zależności od upodobań do słodkości),
- 100 g roztopionego masła,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g słonecznika,
- 3 łyżki sezamu.
Przygotowanie
Słonecznik prażymy na suchej patelni z dodatkiem cukru trzcinowego (cukier dodajemy nieco później), całość studzimy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sezamem, dodajemy roztrzepane jajka, masło i wyrabiamy ciasto, dodając płatki owsiane. Następnie dodajemy słonecznik z cukrem i ponownie całość zagniatamy ( sezam, płatki, słonecznik w sumie można dodawać w dowolnym momencie, ważne, żeby połączyły się w całość).
Rada: jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodajemy 1-2 łyżki wody.
Z ciasta przygotowujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy je między folię spożywczą i zgniatamy na płasko za pomocą dna np. szklanki, plastikowego pojemniczka, miseczki (dzięki temu, że cisto włożymy miedzy folię łatwo będzie można je odklejać).
Przygotowane krążki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170°C ok. 10-12 min, następnie przekładamy na kratkę do przestygnięcia.
Muszą być pyszne, spróbuję dzieciom przygotować
Smacznego 🙂
W opisie nie nie ma nic o płatkach owsianych błyskawicznych – kiedy je dodajemy ?;-)
Dziękuję, przy poprawianiu wykasowałam 🙂 już dopisuję 🙂
Już gotowe, dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi, płatki można dodać równo ze słonecznikiem, lub wcześniej 🙂 Pozdrawiam:)