Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem)

20 paź, 2016 | MAKARON, RYBY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Czasu mało, ciągle gdzieś biegamy i na przygotowanie obiadu sił już nie mamy, a zjadło by się coś smacznego w przygotowaniu nieskomplikowanego, dlatego polecam Wam makaron Lubella Pełne Ziarno z łososiem, warzywami i ciekawymi przyprawami. Smaczne, aromatyczne danie makaronowe w kilka chwil gotowe. Czas przygotowania, to czas, wody i makaronu gotowania, plus 2 min podgrzewania i końcowego doprawiania. Takie danie jest nie tylko, kolorowe, ale i bardzo zdrowe. 

Składniki

na 2 porcje: (czas. max 20 min) 

 

  • 4 gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki,
  • 150 g świeżego kalafiora,
  • 100 g filetu z łososia,
  • 1 średniej wielkości marchew,
  • 1 trawa cytrynowa,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 szczypty przyprawy – kozieradki mielonej,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • ½ cytryny,
  • listki świeżej bazylii,
  • kilka szt. całych zielonych oliwek. 

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Z kalafiora odcinamy różyczki i dodatkowo dzielimy na małe części. Marchew kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka z ząbkami. 

Opłukanego, osuszonego w papierowy ręcznik łososia kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm. Posypujemy dużą ilością  pieprzu, skrapiamy sokiem z cytryny.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło z przekrojoną po długości trawą cytrynową. Dodajemy kalafior i całość podsmażamy ok. 2  min. Wyciągamy trawę cytrynową, a dodajemy sól i kozieradkę. Kalafior ma być al dente, dodajemy marchew, przesmażamy ok. 1 min, następnie łososia, nie mieszamy!

Na wierzch nakładamy gorący makaron i nie mieszając pozostawiamy ok. 1-2 min (zależy od grubości łososia). Dokładamy oliwek, doprawiamy pieprzem do smaku i całość delikatnie mieszamy.

Przed podaniem dodajemy listki świeżej bazylii.

Rada: łososia na patelni nie mieszamy, żeby zachował swój kształt. Przez to, że całość przykryjemy gorącym makaronem sprawi, że łosoś nie będzie surowy, a pozostanie soczysty i delikatny. Nie można go przesmażyć, bo będzie suchy i mniej smaczny. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl